Oproep: Organiseer een activiteit voor de Nacht van het Kempens Erfgoed

Erfgoed Noorderkempen en Erfgoedcel Kempens Karakter organiseren op 23 en 24 oktober 2020 opnieuw de Nacht van het Kempens Erfgoed. Twee gezellige avonden vol originele erfgoedactiviteiten.


We zijn op zoek naar lokale verenigingen, musea, gidsen, heemkringen, archieven en andere enthousiastelingen om het lokale verleden in de spotlights te zetten. Van sleep-overs tot zaklampentochten: iedereen kan met erfgoed aan de slag!

Wil jij ook een toffe activiteit organiseren? Dan krijg je van ons een mooi ondersteuningspakket. Inschrijven is eenvoudig en kan nog tot 1 juli. Alle info lees je hier en op www.nachtkempenserfgoed.be.


Een evenement organiseren onder de huidige omstandigheden lijkt niet evident. Voorlopig zou de Nacht van het Kempens erfgoed wel op een verantwoorde manier kunnen doorgaan in het najaar van 2020. Het evenement bestaat namelijk uit kleinere activiteiten met een beperkt publiek, verspreid over een grote regio.
Uiteraard volgen we de richtlijnen van de overheid nauwgezet op. Indien nodig zullen we, ter bescherming van ieders gezondheid, de vorm of inhoud van het evenement aanpassen. We benadrukken ook dat de voorbereidingen van een activiteit altijd volgens de geldende maatregelen moeten gebeuren: zonder je nodeloos te verplaatsen en hoofdzakelijk online en via telefoon.
Zit je toch met vragen over wat en hoe, contacteer ons dan gerust. We denken graag met jou mee!


Wat voor activiteiten?

1) Alle activiteiten hebben een link met het lokale erfgoed. Gelukkig is ‘erfgoed’ heel ruim: recepten, verhalen, ambachten, spelletjes, oude videobeelden van je gemeente, dialecten, carnaval, monumenten, beschermde landschappen, begraafplaatsen…

Tip! Wat kan erfgoed nog allemaal zijn? Je leest het hier.


2) Wat kan je rond dit erfgoed organiseren? Laat je creativiteit de vrije loop! Denk aan een filmavond, tentoonstelling, wandeling, zoektocht, workshop, demonstratie, rondleiding, optreden, rondrit, spektakel, vertellingen, markt, quiz, lezing,

Tip! Op deze pagina vind je alvast heel wat voorbeelden.


3) Je activiteit moet gratis zijn voor het publiek. Daarom voorzien we een onkostenvergoeding tot 250 euro.

Tip! Hoe verdien je als vereniging toch een centje aan een gratis activiteit? Ontdek enkele handige tips in dit lijstje.

Ons aanbod

 • Je kiest zelf op welke dag(en) je deelneemt;
 • Onkosten terugbetaald tot 250 euro
  Je dient na afloop een onkostennota en betaalbewijsjes in bij de erfgoedcel van jouw regio.
 • Gratis promotie in de Antwerpse Kempen.
  Via o.a. een programmabrochure, persbericht, website www.nachtkempenserfgoed.be, bierkaartjes, online campagnes…
 • Gratis promopakket om je activiteit aan te kondigen: pijltjes, een vlag, bierkaartjes, affiches, flyers, brochure
 • Inspiratie! Op vraag brainstormt de erfgoedcel met je mee! We bundelden alvast enkele goede voorbeelden hier.

Meedoen? Schrijf je in!

Schrijf je in voor 1 juli 2020. Dat kan zowel digitaal als per post.

Nog niet alle gegevens bij de hand? Je kan je inschrijving nog wijzigen tot 15 juli 2020.


Contact en info

 • Erfgoed Noorderkempen
  • Voor de gemeentes: Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar.

 • Erfgoedcel Kempens Karakter
  • Voor de gemeentes: Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.

 • Meer info op www.nachtkempenserfgoed.be

illustraties: Yule Hermans