VR-in-a-BOX

Hoe maak je een nieuw museum? Meestal begin je met potlood en papier en voor je het weet ben je aan het verhuizen, plannen aan het tekenen, teksten aan het schrijven, enz. Maar hoe weet je of jou museum zal aanslaan bij het publiek?

Met VR-in-a-Box willen we een nieuwe permanente opstelling uittesten nog voordat ze wordt gebouwd. Dit proces, ook gekend als prototyping, probeert op voorhand en door middel van goedkope materialen en een 3D-ontwerp, een meer concreet beeld te krijgen van het eindresultaat. VR-in-a-Box gaat nog een stap verder door zeer vroeg in de ontwerpfase een proefopstelling te bouwen in karton en daarin met behulp van VR-, AR- en 360°-technologie de toekomstige opstelling te projecteren.

Omdat alles in karton wordt uitgevoerd, kan ook de opstelling snel worden aangepast. Daardoor kan niet alleen worden nagegaan wat mensen van de plannen vinden, maar kunnen ook de plannen zelf worden bijgestuurd in de loop van het proces. Deelnemers worden tijdens hun virtuele bezoek geobserveerd en achteraf bevraagd over hun bevindingen.

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Iedereen is welkom om een bezoekje te brengen aan het virtuele museum, maar als je in groep wil langskomen maak je best een afspraak maken. We hebben maar een beperkt aantal VR-brilletjes op voorraad. Reservaties: info@erfgoednoorderkempen.be

Vanaf 6 jaar.

Wanneer kunt u VR-in-a-BOX bezoeken?

VR-in-a-BOX kent drie versies, telkens met een andere benadering en inhoud, deze in Beerse is al achter de rug.

Beerse – Steenbakkerijmuseum van HKK De Vlierbes

Vrije instroom op 28/04/2019 (Erfgoeddag), zondag 5 en 12 mei 2019 van 14 uur tot 17 uur of op afspraak (info@devlierbes.be)

Locatie: Staltheater Beerse, Boudewijnstraat 18, Beerse

Turnhout – Begijnhofmuseum

Locatie: Begijnhofkerk, Turnhout

Maandag 1 juli – 14u – 16u: lanceringsmoment

Donderdag 4 juli: groepsbezoeken – enkel op afspraak

Zondag 7 juli: vrij te bezoeken van 14u – 17u

Zondag 14 juli: vrij te bezoeken van 14u – 17u

Dinsdag 16 juli: groepsbezoeken – enkel op afspraak

Merksplas – Gevangenismuseum

Zondag 15 september van 13u – 17u

Zondag 22 september van 13u – 17u

Zondag 29 september van 13u tot 17u

Locatie: Gevangenismuseum, Merkplas Kolonie – voor reservaties, mail naar govaertskarel @ gmail.com

Partners

VR-in-a-Box is een initiatief van Erfgoed Noorderkempen, in samenwerking met heemkundige kring de Vlierbes, gemeente Beerse, Gevangenismuseum, gemeente Merksplas, Begijnhofmuseum, stad Turnhout, VRT Sandbox (de innovatiepoot van de VRT), Haystack International (multisensoriële marketing), ODISEE hogeschool (hogeschool en onderzoek), Smurfit Kappa (kartonnagebedrijf in Turnhout), Dynamic Dimensions (360°, Virtual and Augmented Reality), FARO (Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed) en RTV (regionale TV).

VR-in-a-BOX werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid.

Volg ons project ook op facebook: https://www.facebook.com/erfgoednoorderkempen/