HISTORIEK

Erfgoed Noorderkempen ging in 2003 als intergemeentelijke archeologische dienst (IAD) van start onder de Stadsregio Turnhout onder impuls van een Vlaamse subsidie. De gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar richtten in dan 2004 voor de ‘Archeologische dienst Antwerpse Kempen’ (AdAK) een aparte projectvereniging (decreet intergemeentelijke samenwerking) op. Van 2003 tot en met 2006 was er 1 archeoloog tewerkgesteld bij de vereniging. Dankzij een jaarlijkse subsidie van de provincie Antwerpen kon vanaf 2006 een tweede archeoloog in dienst genomen worden.

In 2008 kreeg de projectvereniging zijn huidige naam door de toevoeging van de Erfgoedcel aan de werking. Hierdoor kreeg Erfgoed Noorderkempen twee deelwerkingen, namelijk de deelwerking cultureel erfgoed (erfgoedcel) en de deelwerking onroerend erfgoed (AdAK). In hetzelfde jaar trad ook de gemeente Baarle-Hertog toe tot de deelwerking onroerend erfgoed. De gemeente Kasterlee trad in 2010 toe voor beide deelwerkingen.

De deelwerking cultureel erfgoed kreeg in 2011 een grote uitbreiding met de instap van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel. In 2013 sloot ook Ravels aan bij deze werking waardoor Erfgoed Noorderkempen momenteel uit 11 aangesloten gemeenten bestaat. In 2015 sloot de gemeente Rijkevorsel zich ook aan bij de deelwerking onroerend erfgoed

We zijn nu Erfgoed Noorderkempen met de twee deelwerkingen maar vroeger waren we dus twee meer aparte diensten: Erfgoedcel Noorderkempen en AdAK (Archeologische dienst Antwerpse Kempen). AdAK heeft zijn werking ondertussen ook uitgebreid met monumenten- en landschapzorg en is sinds 1 april 2015 erkend als Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst. De benamingen Erfgoedcel en AdAK zal je zeker nog af en toe tegenkomen in documenten en op websites.

Onze oude websites staan ook nog online en we baten ook nog een hele reeks andere websites uit die we graag aan jullie voorstellen.

Even op een rijtje zetten hoe je ons vandaag nog kunt terugvinden:

Erfgoedcel Noorderkempen

ADAK

Erfgoedbank Noorderkempen

Archiefbank Kempen