PROJECTEN

Hieronder vind je een oplijsting van lopende projecten die werden gerealiseerd door Erfgoed Noorderkempen of waarin we een actieve rol opnemen. Indien je meer info wenst over deze projecten, neem dan contact met ons op.

VR-in-a-BOX – Samen met drie Kempense musea en een hele reeks aan partners bouwen we een museum dat uitsluitend bestaat uit karton en VR-, AR- en 360°-technologie. Dit pop-up museum is een prototype: iedereen mag feedback geven en zo de nieuwe vaste opstellingen mee vormgeven.

Museumnetwerk Noorderkempen – Het Museumnetwerk bundelt de krachten van alle lokale musea en collectiebeherende instellingen in de regio Noorderkempen.

Kempense Klaprozen – Op deze site krijgen de Kempense omgekomen militairen uit WO I een gezicht. Leerlingen van verschillende secundaire scholen uit de Kempen onderzochten de archieven en maken voor elke omgekomen militair een burgerlijke en militaire biografie. Het project loopt nog tot 2018.

‘Molen je mee?’ – Educatief pakket voor basisscholen dat je stap voor stap binnenloodst in de wondere wereld van de molen en zijn molenaar.

Inventaris Bouwkundig Erfgoed – Het lokaal (bouwkundig) erfgoed is opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Momenteel actualiseren we voor de gemeenten van de IOED de bestaande gegevens uit deze inventaris en wordt een waarderingskader uitgewerkt voor een optimaal behoud in de toekomst.

Erfgoeddag – Elke eerste zondag na de paasvakantie vindt in Vlaanderen en Brussel de jaarlijkse Erfgoeddag plaats. Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Erfgoed Noorderkempen coördineert deze gebeurtenis voor onze regio. Het programma van de vorige editie vind je hier. Markeer alvast de volgende Erfgoeddag: zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 met als thema ‘de Nacht’.

Nacht van het Kempens Erfgoed – De Nacht van het Kempens Erfgoed is een initiatief van de erfgoedcellen Kempens Karakter, k.ERF en Erfgoed Noorderkempen. Op de voorlaatste vrijdagavond van oktober zetten verschillende musea en verenigingen hun deuren open voor gratis lezingen, vertelavonden, demonstraties, rondleidingen en zoveel meer.
Het meest recente programma vind je terug op www.nachtkempenserfgoed.be

Archiefbank Kempen – Archiefbank Kempen bevat een overzicht van de archieven en collecties die worden beheerd door zes gemeentelijke archiefdiensten uit de Antwerpse Kempen: Brecht, Geel, Herentals, Lier, Mol en Turnhout.

Erfgoedbank Noorderkempen – Op deze site vind je de digitale versies van oude foto’s en prentkaarten maar ook van oude films en geluidsopnames. Alle materiaal is afkomstig uit de diverse collecties in de Noorderkempen.

Vlaamse begijnhoven 20 jaar erkend als UNESCO-werelderfgoed – In 1998 werden dertien Vlaamse begijnhoven erkend als UNESCO-werelderfgoed. Turnhout en Leuven werkten samen met verschillende partners een feestprogramma uit om de twintigste verjaardag ervan te vieren.