OMD

Open Monumentendag regio Noorderkempen

Elk jaar in september is het op veel plaatsen in Europa Open Monumentendag. In Vlaanderen valt dit traditioneel op de tweede zondag van september. Op die dag gaan de deuren en poorten van bijzondere gebouwen, landschappen en archeologische sites wagenwijd open.

In Vlaanderen neemt Herita de organisatie van OMD voor haar rekening in samenwerking met lokale of regionale partners. Erfgoed Noorderkempen  ondersteunt daarbij alle initiatieven voor de elf gemeenten uit ons werkingsgebied. Om inspiratie te bieden en met de bedoeling ook minder evident erfgoed in de kijker te zetten, schuift Erfgoed Noorderkempen telkens een centraal thema naar voren voor de regio.

Hieronder kan u het programma van het huidige jaar zien. Helemaal onderaan deze pagina vindt u algemene info over OMD en de vorige edities in de regio.

Editie 2019: zondag 8 september

In 2019 is het regionale thema ‘Energie‘. Daarbij willen we het bouwkundig, industrieel en landschappelijk erfgoed in de regio in de kijker zetten die historische vormen van energiewinning illustreren of sites waarbij hedendaagse energieontginning wordt ingezet met respect voor de erfgoedwaarden.

 

Meer weten? Contacteer ons!

Meer weten over het programma van dit jaar of heb je ideeën voor activiteiten en openstellingen voor één van de volgende jaren? Laat het ons weten! Wij ondersteunen je graag met raad en daad voor het uitwerken en voor het aanmelden van je activiteit op de centrale website van OMD (via de Uit-databank). We kunnen eventueel ook zorgen voor bijkomende panelen of banners om je verhaal duidelijker te kunnen vertellen.

Contact
onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.85


Algemene info

Voor algemene info over OMD (hoe inschrijven, praktische zaken, enz.) kan je terecht op de website van Openmonumentendag. 

Herita heeft in 2018 ook een inspiratiegids gemaakt naar aanleiding van de 30ste editie, je kan deze integraal downloaden: 30 jaar Open Monumentendag, 30 ideeën om mee te doen

Als er iets niet duidelijk is, kan je ook nog steeds contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!


Belangrijke data

Het inschrijven en bestelling van promomateriaal verloopt via Herita. Hou deze data hiervoor in het achterhoofd:

  • Maandag 25 maart: de inschrijvingen voor Open Monumentendag 2019 gaan van start. Je kan vanaf nu ook promotiemateriaal bestellen.
  • Vrijdag 31 mei: de bestellingen van het promotiemateriaal worden afgesloten. Je kan wel nog steeds je activiteiten inschrijven.
  • Maandag 17 t.e.m. vrijdag 28 juni: jouw bestelde promotiemateriaal wordt geleverd.
  • Zondag 21 juli: de inschrijvingen voor Open Monumentendag 2019 worden afgesloten.
  • Donderdag 1 augustus: de website van Open Monumentendag wordt gelanceerd. Jouw programma komt vanaf nu online. Lees het zeker goed na, aanpassen kan nog steeds via het inschrijvingssysteem.
  • Zondag 8 september: Open Monumentendag! Geef ons zeker je bezoekerscijfers, mooiste foto’s en leukste verhalen door.

Vorige jaren

Editie 2018