OMD

Open Monumentendag regio Noorderkempen

Elk jaar in september is het op veel plaatsen in Europa Open Monumentendag. In Vlaanderen valt dit traditioneel op de tweede zondag van september. Op die dag gaan de deuren en poorten van bijzondere gebouwen, landschappen en archeologische sites wagenwijd open.

In Vlaanderen neemt Herita de organisatie van OMD voor haar rekening in samenwerking met lokale of regionale partners. Erfgoed Noorderkempen  ondersteunt daarbij alle initiatieven voor de elf gemeenten uit ons werkingsgebied. Om inspiratie te bieden en met de bedoeling ook minder evident erfgoed in de kijker te zetten, schuift Erfgoed Noorderkempen telkens een centraal thema naar voren voor de regio.

Hieronder kan u het programma van het huidige jaar zien. Helemaal onderaan deze pagina vindt u algemene info over OMD en de vorige edities in de regio.

 

Editie 2020: zondag 13 september

Voor Open Monumentendag 2020 werkt Erfgoed Noorderkempen met het thema ‘Bouwen aan de Hemel’ en zetten we het (klein) religieus erfgoed in de kijker. Door covid-19 is er een beperkt, maar corona-proof programma in onze regio.

“Waar men gaat langs Vlaamse wegen, oude hoeve, huis of tronk, komt men u, Maria, tegen, staat uw beeltenis te pronk.”

Lourdesgrot te Rijkevorsel, Eekhofstraat

Het Marialied ‘Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen’ spreekt erover: overal waar je komt in Vlaanderen zie je wel ergens een beeldje van Maria, zo ook in de Kempen. Maar niet alleen de moeder van Jezus werd uitgebreid vereerd in deze katholieke regio. Vele heiligen werden aanbeden of aanroepen in tijden van nood of om een gunst te vragen. Er werden kapellen gebouwd ter nagedachtenis van een persoon of men richtte een Lourdesgrot op als uiting van volksdevotie. Gevels werden getooid met het beeld van Jezus, Maria of een heilige die bescherming bood aan alle bewoners van dat huis.

Stel je eigen fiets of wandelroute samen!

Samen met jou gaan we in een regionale speurtocht op zoek naar de nog onbekende gevelbeeldjes, Lourdesgrotten en kapelletjes van de Kempen! We deden dit voorjaar reeds een oproep om dit erfgoed in te sturen. De plekken die we kennen verzamelden we op onderstaande kaart. Op basis van onderstaande Google-map kan je zelf in je eigen buurt of doorheen de buurgemeenten een fiets- of wandeltocht samen stellen. Coronaproof met je eigen bubbel!

Wist je dat er bijvoorbeeld in groot-Kasterlee (Kasterlee, Lichtaart en Tielen) wel meer dan 100 kapelletjes te vinden zijn? En dat zo’n 3/4 daarvan toegewijd zijn aan Onze-Lieve-Vrouw? Van de kleinste boomkastjes met een beeldje over gemetste pijlers met nis tot heuse devotiekapellen… in alle vormen en groottes vind je ze in Kasterlee. Lees er hier alles over.

Niet alleen Maria is in de Kempen overal te vinden, ook Sint-Jozef komt veelvuldig voor in onze regio! Er is zelfs een deelgemeente naar hem vernoemd: Sint-Jozef Rijkevorsel. Op 19 maart wordt in de Antwerpse Kempen vaderdag gevierd, de naamdag van deze patroonheilige. We verzamelden hier wat info over Sint-Jozef en waar je hem nog in de regio kan vinden.

Rond vele kapellen staan ook vaak bomen en ander groen, vaak hebben ze ook een betekenis of functie. Wil je meer achtergrondinformatie over het groen dat bij de kapellen in de regio voorkomt? Lees dan hier onze blogpost hierover.

Bekijk deze activiteit op de website van Open monumentendag.

Toeren langs de Meerse Kapelletjes

Wil je liever een kant en klare route, dan moet je in Hoogstraten zijn! De stad Hoogstraten en de Dorpsraad van Meer stippelden een route uit. Je kan de Meerse kapelletjes, pareltjes van religieus erfgoed ontdekken op jouw eigen manier: met de fiets, te voet, de step … kies zelf hoe je op stap gaat. Er is een brochure met extra informatie, historische achtergrond en een duidelijke kaart voorzien. Het vertrekpunt is voorzien aan de ingang van het kerkhof aan de Donckstraat. De brochures kunnen afgehaald worden bij Toerisme Hoogstraten, Stedelijk Museum Hoogstraten en de leden van Dorpsraad Meer. Jullie hoeven vanaf dan enkel nog maar te genieten! Extra info kan je hier vinden.

Kapelletjes zoektocht in Ravels

Zin in een fietstochtje met een extra uitdaging? Trek dan naar Ravels! Doe daar de kapellekesfotozoektocht van toerisme Ravels! De VVV stelde een fietstocht samen langs het knooppuntennetwerk. Onderweg kan je op zoek naar 8 foto’s van kapelletjes. Schrijf de juiste volgorde op het formulier, geef jouw resultaat af bij toerisme Ravels (Kloosterstraat 4 Ravels of info@toerismeravels.be) en maak kans op een mooie prijs! Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Rijkevorselse kerken en kapelletjes

Benieuwd naar de kerken en kapellen van Rijkevorsel? Fiets dan de route langs het religieus erfgoed van de gemeente. Onder deze link vind je de route, onder deze de uitgebreidere routebeschrijving.

Rijkevorselse kerken en kapelletjes

Ook toerisme Vosselaar werkte een ‘kapellekenspad’ uit. Check de webpagina voor het gpx-bestand van de route. Deze route, zo’n 20 km lang, vertrekt aan ingang van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en is ook aangegeven via blauwe stickers met witte pijl.


Meer weten over Open Monumentendag? Contacteer ons!

Meer weten over het programma van dit jaar of heb je ideeën voor activiteiten en openstellingen voor één van de volgende jaren? Laat het ons weten! Wij ondersteunen je graag met raad en daad voor het uitwerken en voor het aanmelden van je activiteit op de centrale website van OMD (via de Uit-databank). We kunnen eventueel ook zorgen voor bijkomende panelen of banners om je verhaal duidelijker te kunnen vertellen.

Contact
onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.85


Algemene info

Voor algemene info over OMD (hoe inschrijven, praktische zaken, enz.) kan je terecht op de website van Openmonumentendag. 

Herita heeft in 2018 ook een inspiratiegids gemaakt naar aanleiding van de 30ste editie, je kan deze integraal downloaden: 30 jaar Open Monumentendag, 30 ideeën om mee te doen

Als er iets niet duidelijk is, kan je ook nog steeds contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!


Belangrijke data

Het inschrijven en bestelling van promomateriaal verloopt via Herita. Hou deze data hiervoor in het achterhoofd:

  • Maandag 23 maart: de inschrijvingen voor Open Monumentendag 2020 gaan van start. Je kan vanaf nu ook promotiemateriaal bestellen.
  • Maandag 3 augustus: de website van Open Monumentendag wordt gelanceerd. Jouw Open Monumentendag-activiteit staat vanaf nu online. Is er in de tussentijd iets veranderd aan je activiteit? Geen nood. Je kan je activiteit nog steeds aanpassen via het inschrijvingssysteem. Je kan ook nog steeds een nieuwe activiteit inschrijven tot en met vrijdag 28 augustus.
  • Donderdag 6 augustus: de bestellingen van het promotiemateriaal worden afgesloten. Je kan wel nog steeds je activiteiten inschrijven.
  • Dinsdag 18 augustus: de bestellingen voor de gratis infoborden met QR-code worden afgesloten.
  • Vrijdag 28 augustus: de inschrijvingen voor Open Monumentendag 2020 worden afgesloten. Aanpassingen aan reeds ingevoerde activiteiten blijven wel nog mogelijk. Ook de bestellingen voor de veiligheidspakketten worden afgesloten en de inschrijving tot deelname aan het digitale reservatiesysteem.
  • Zondag 13 september: Open Monumentendag

Vorige jaren

Editie 2018

Editie 2019