OMD 2018

Editie 2018: zondag 9 september

Op  zondag 9 september 2018 was het de 30ste editie van Open Monumentendag! Dat jaar was het regionale thema “Oorlog en Vrede” in het kader van EYCH 2018-project “Het militair erfgoed leeft!”. Daarbij werd het het militair, burgerlijk en landschappelijk erfgoed in de kijker gezet dat getuigt van de verschillende militaire conflicten die zich afgespeeld hebben in de regio. Daarnaast werden nog vele andere boeiende erfgoedlocaties opengesteld voor het publiek.

“Oorlog & Vrede”

Strijd aan de Vaart 

Langs het kanaal Dessel-Schoten realiseerden de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog een verdedigingslinie met bunkers. In de Tweede Wereldoorlog vormde ‘de vaart’ opnieuw het strijdtoneel bij de achterhoede gevechten tussen de Duitse troepen en de geallieerde bevrijders. Ontdek waar de bunkers van de “Kanalstellung” verborgen zitten en luister naar de verhalen van moed en zelfopoffering! Klik hier voor de locaties en de fietstocht.

Passeurs 

Tijdens de eerste Wereldoorlog sloten de Duitsers de grens met het neutrale Nederland hermetisch af. Deze toestand zette aan tot smokkelen vaak op zeer georganiseerde wijze. Kranten en brieven, maar ook voedsel, kleding en zelfs mensen werden met gevaar voor eigen leven door “den Doodendraad” gebracht. Volg zelf het spoor van de passeurs tussen Rijkevorsel, Merksplas en Zondereigen of beleef het wedervaren van grensgemeente Meerle in oorlogstijd! Klik hier voor de locaties en de fietstocht.

Oorlog achter de hoek 

In heel wat van onze eigen gemeenten zijn nog sporen van de oorlog of de daaropvolgende bevrijdingsvieringen te vinden. Misschien kom je er wel dagelijks voorbij! Ook nieuwsgierig? Trek er zelf op uit of laat je gidsen. Er zijn verschillende fotozoektochten, fiets- en autoroutes en geleide wandelingen. Lees hier waar je overal terecht kan.

12 SS-Panzerdivsion “Hitler Jugend” in de Kempen 

In 1943 besliste het Duitse leger een nieuwe divisie op te richten die bestond uit jongens van het geboortejaar 1926. Omdat velen van hen actief waren geweest bij de “Hitler Jugend” werd de eenheid hier ook naar vernoemd. Deze jonge knapen van 16-17 jaar oud verbleven en trainden in de Kempen voor ze na D-Day  hun eerste gevechten in Normandië aangingen. Bezoek hun kazerne in Turnhout, hun trainingsveld in Oud-Turnhout of de “FLAK-stellung” in Lichtaart! ! Klik hier voor meer info over de locaties.

Van Steenbergen en de Wederopbouw 

Na de bevrijding in 1944 diende heel wat schade te worden hersteld. Architect René van Steenbergen was een sleutelfiguur in de ‘modernisering’ van de Kempen. Hij ontwierp in totaal zo’n 800 gebouwen, waarvan zo’n 20 kerken. Enkel van deze modernistische pareltjes in Beerse, Turnhout en Arendonk kan je bezoeken. In Beerse kom je ook meer te weten over zijn rol tijdens de wederopbouw. Klik hier voor meer info over de locaties.

Bijzondere trekpleisters

Ver van alle oorlogsgeweld worden dit jaar ook enkele locaties op een bijzondere manier opengesteld:

Begijnhoven  van Turnhout en Hoogstraten: 20 jaar UNESCO werelderfgoed! 

In 1998 werden 13 begijnhoven in Vlaanderen erken als UNESCO-werelderfgoed. In Turnhout en Hoogstraten wordt dit uitgebreid gevierd! In Hoogstraten kan u uitzonderlijk een kijkje nemen in de Pastorij op het Begijnhof. In Turnhout kan u zich achter de schermen laten rondleiden door een gids of gezellig snuisteren op de brocantemarkt. Geniet daarnaast ook van volksspelen, demonstraties van oude ambachten en kinderanimatie. Ontdek zo dit uniek stukje UNESCO werelderfgoed midden in de stad. Klik hier voor meer info.

B URN in Weelde 

Pralines met smaken uit de bronstijd? ‘Krolkoeken’ en prehistorische offers? Wil je ook eens proeven van het verleden dan moet je naar Weelde (Ravels) trekken. Je kan er langs prehistorische grafheuvels wandelen, de molen bezoeken die graan maalt voor de krolkoeken en de pastorij in de middeleeuwse “Borcht” van Weelde verkennen. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Lees hier het volledige programma.