OMD

Open Monumentendag regio Noorderkempen

Elk jaar in september is het op veel plaatsen in Europa Open Monumentendag. In Vlaanderen valt dit traditioneel op de tweede zondag van september. Op die dag gaan de deuren en poorten van bijzondere gebouwen, landschappen en archeologische sites wagenwijd open.

In Vlaanderen neemt Herita de organisatie van OMD voor haar rekening in samenwerking met lokale of regionale partners. Erfgoed Noorderkempen  ondersteunt daarbij alle initiatieven voor de elf gemeenten uit ons werkingsgebied. Om inspiratie te bieden en met de bedoeling ook minder evident erfgoed in de kijker te zetten, schuift Erfgoed Noorderkempen telkens een centraal thema naar voren voor de regio.

Hieronder kan u het programma van het huidige jaar zien. Helemaal onderaan deze pagina vindt u algemene info over OMD en de vorige edities in de regio.

Editie 2018: zondag 9 september

Op  zondag 9 september 2018 is het de 30ste editie van Open Monumentendag! Dit jaar is het regionale thema “Oorlog en Vrede” in het kader van EYCH 2018-project “Het militair erfgoed leeft!”. Daarbij zetten we het militair, burgerlijk en landschappelijk erfgoed in de kijker dat getuigt van de verschillende militaire conflicten die zich afgespeeld hebben  in de regio. Daarnaast worden nog veel andere boeiende erfgoedlocaties opengesteld voor het publiek.

 

“Oorlog & Vrede”

Strijd aan de Vaart 

Langs het kanaal Dessel-Schoten realiseerden de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog een verdedigingslinie met bunkers. In de Tweede Wereldoorlog vormde ‘de vaart’ opnieuw het strijdtoneel bij de achterhoede gevechten tussen de Duitse troepen en de geallieerde bevrijders. Ontdek waar de bunkers van de “Kanalstellung” verborgen zitten en luister naar de verhalen van moed en zelfopoffering! Klik hier voor de locaties en de fietstocht.

Passeurs 

Tijdens de eerste Wereldoorlog sloten de Duitsers de grens met het neutrale Nederland hermetisch af. Deze toestand zette aan tot smokkelen vaak op zeer georganiseerde wijze. Kranten en brieven, maar ook voedsel, kleding en zelfs mensen werden met gevaar voor eigen leven door “den Doodendraad” gebracht. Volg zelf het spoor van de passeurs tussen Rijkevorsel, Merksplas en Zondereigen of beleef het wedervaren van grensgemeente Meerle in oorlogstijd! Klik hier voor de locaties en de fietstocht.

Oorlog achter de hoek 

In heel wat van onze eigen gemeenten zijn nog sporen van de oorlog of de daaropvolgende bevrijdingsvieringen te vinden. Misschien kom je er wel dagelijks voorbij! Ook nieuwsgierig? Trek er zelf op uit of laat je gidsen. Er zijn verschillende fotozoektochten, fiets- en autoroutes en geleide wandelingen. Lees hier waar je overal terecht kan.

12 SS-Panzerdivsion “Hitler Jugend” in de Kempen 

In 1943 besliste het Duitse leger een nieuwe divisie op te richten die bestond uit jongens van het geboortejaar 1926. Omdat velen van hen actief waren geweest bij de “Hitler Jugend” werd de eenheid hier ook naar vernoemd. Deze jonge knapen van 16-17 jaar oud verbleven en trainden in de Kempen voor ze na D-Day  hun eerste gevechten in Normandië aangingen. Bezoek hun kazerne in Turnhout, hun trainingsveld in Oud-Turnhout of de “FLAK-stellung” in Lichtaart! ! Klik hier voor meer info over de locaties.

Van Steenbergen en de Wederopbouw 

Na de bevrijding in 1944 diende heel wat schade te worden hersteld. Architect René van Steenbergen was een sleutelfiguur in de ‘modernisering’ van de Kempen. Hij ontwierp in totaal zo’n 800 gebouwen, waarvan zo’n 20 kerken. Enkel van deze modernistische pareltjes in Beerse, Turnhout en Arendonk kan je bezoeken. In Beerse kom je ook meer te weten over zijn rol tijdens de wederopbouw. Klik hier voor meer info over de locaties.

 

Bijzondere trekpleisters

Ver van alle oorlogsgeweld worden dit jaar ook enkele locaties op een bijzondere manier opengesteld:

Begijnhoven  van Turnhout en Hoogstraten: 20 jaar UNESCO werelderfgoed! 

In 1998 werden 13 begijnhoven in Vlaanderen erken als UNESCO-werelderfgoed. In Turnhout en Hoogstraten wordt dit uitgebreid gevierd! In Hoogstraten kan u uitzonderlijk een kijkje nemen in de Pastorij op het Begijnhof. In Turnhout kan u zich achter de schermen laten rondleiden door een gids of gezellig snuisteren op de brocantemarkt. Geniet daarnaast ook van volksspelen, demonstraties van oude ambachten en kinderanimatie. Ontdek zo dit uniek stukje UNESCO werelderfgoed midden in de stad. Klik hier voor meer info.

B URN in Weelde 

Pralines met smaken uit de bronstijd? ‘Krolkoeken’ en prehistorische offers? Wil je ook eens proeven van het verleden dan moet je naar Weelde (Ravels) trekken. Je kan er langs prehistorische grafheuvels wandelen, de molen bezoeken die graan maalt voor de krolkoeken en de pastorij in de middeleeuwse “Borcht” van Weelde verkennen. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Lees hier het volledige programma.

Meer weten? Contacteer ons!

Meer weten over het programma van dit jaar of heb je ideeën voor activiteiten en openstellingen voor één van de volgende jaren? Laat het ons weten! Wij ondersteunen je graag met raad en daad voor het uitwerken en voor het aanmelden van je activiteit op de centrale website van OMD (via de Uit-databank). We kunnen eventueel ook zorgen voor bijkomende panelen of banners om je verhaal duidelijker te kunnen vertellen.

Contact
onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.85


Algemene info

Voor algemene info over OMD (hoe inschrijven, praktische zaken, enz.) kan je terecht op de website van Openmonumentendag. 

Herita heeft ook een inspiratiegids gemaakt voor 2018, je kan deze integraal downloaden: 30 jaar Open Monumentendag, 30 ideeën om mee te doen

Als er iets niet duidelijk is, kan je ook nog steeds contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!


Belangrijke data

Het inschrijven en bestelling van promomateriaal verloopt via Herita. Hou deze data hiervoor in het achterhoofd:

  • donderdag 31 mei: deadline aanvraag gratis promotiemateriaal
  • tweede helft juni: levering gratis promotiemateriaal
  • vrijdag 20 juli: einde inschrijvingen programma 2018
  • woensdag 1 augustus: volledige programma gaat online
  • zondag 9 september: Open Monumentendag!