NIEUWE ERFGOEDBANK NOORDERKEMPEN BINNENKORT ONLINE

U bent op deze pagina terechtgekomen, omdat u op zoek was naar Erfgoedbank Noorderkempen. Deze website is tijdelijk offline omdat we werken aan een dringende update en opfrisbeurt. Naar verwachting zal dit enkele weken duren. We hopen u zo snel mogelijk opnieuw te kunnen verwelkomen op onze nieuwe website

Een woordje uitleg

Erfgoedbank Noorderkempen werd gelanceerd in november 2010. Vier Vlaamse erfgoedcellen sloegen de handen in elkaar en investeerden samen in een nieuw platform. Voortaan konden lokale erfgoedhouders (kleine musea, heemkundige kringen, privéverzamelaars, enz.) hun collecties registreren volgens de geldende erfgoedstandaarden en ze konden dat van thuis uit zonder dat het hen iets kostte. Tegelijkertijd konden ze kiezen welke collectiestukken ze online wilden delen met het brede publiek.

Vanaf 4 mei 2018 zal onze vertrouwde Erfgoedbank Noorderkempen niet langer online zijn. Volgens onze oorspronkelijke planning hadden we in de loop van dit najaar een nieuwe erfgoedbank gelanceerd en zou de huidige erfgoedbank tot dan online blijven zodat er een naadloze overgang was. De technologische en administratieve realiteit hebben ons echter voor voldongen feiten geplaatst. Door de overdracht van de Provinciale Erfgoedbanken naar Vlaanderen ging – buiten onze wil om – veel tijd verloren. Daarnaast kon en wilde de hostingpartner (Kunstmaan) van de huidige erfgoedbank niet langer de updates uitvoeren die wenselijk en noodzakelijk waren om de erfgoedbank online te houden.

Daarom zien we ons helaas genoodzaakt tijdelijk offline te gaan. We willen alle vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet om hun collecties op dit platform te registreren bij deze nogmaals hartelijk bedanken voor hun inzet. Zij zullen zeer snel terug zoals vanouds verder kunnen werken aan hun collecties. In de loop van de komende maanden zal dan eerst een tijdelijke publiekswebsite verschijnen met daarop al een deel van de beelden die u al kende. In de maanden die volgen werken we dan verder aan een definitieve oplossing.

Historiek van de erfgoedbank

De erfgoedbanken waren in 2010 toen ze gelanceerd werden pionierswerk voor Vlaanderen en kregen veel navolging. Ondertussen zijn er meer dan een dozijn erfgoedbanken actief in verschillende erfgoedregio’s. De aandacht voor de registratie van erfgoedcollecties kwam daardoor bovenaan op de agenda te staan van heel wat lokale erfgoedbeheerders en overheden. De afgelopen jaren werden zodoende massaal collecties gedigitaliseerd, geregistreerd en gedeeld door honderden vrijwilligers. Duizenden bezoekers kwamen via de erfgoedbanken in aanraking met erfgoed waardoor het draagvlak voor erfgoed voelbaar toenam. Door het succes van sociale media werd het bereik nog vele malen groter dan we ooit hadden durven dromen.

Helaas haalde de technologische realiteit ons ondertussen in. 8 jaar geleden waren tablets en smartphones nog technologische hebbedingen voor nerds. Vandaag heeft een groot deel van het erfgoedpubliek permanent een mobiel toestel op zak. De erfgoedbank zoals we die toen lanceerden is inmiddels sterk verouderd en verdiende dringend een upgrade. Daarom zullen we in de komende weken en maanden een nieuwe erfgoedbank online zetten. Nieuws hierover vindt u terug via onze blog.