Inventaris Bouwkundig Erfgoed

Elke gemeente in Vlaanderen bezit waardevolle gebouwen. De toppers krijgen het statuut van monument, maar daarnaast is er ook veel lokaal (bouwkundig) erfgoed dat we willen bewaren voor de toekomst! Een gebouw kan zeer beeldbepalend zijn, kan over een belangrijke historische waarde beschikken of kan architecturaal van een uitzonderlijke kwaliteit zijn. Daarnaast herinneren veel van deze gebouwen aan de gemeente zoals ze vroeger was…

Het lokale erfgoed is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Voor gebouwen die waardevol zijn, maar niet beschermd, gelden hierdoor toch een aantal andere regels. Zo mag je bijvoorbeeld een afwijking vragen van de normen voor  energieprestatie en binnenklimaat als dat nodig is om de erfgoedwaarde van het pand in stand te  houden. Zonevreemde gebouwen kunnen gemakkelijker een nieuwe functie krijgen en er zijn soepelere regels voor renovatie van sociale huisvesting. Wie zo een gebouw wil afbreken, moet wel een specifieke goedkeuring vragen aan de gemeente.

Sinds 1 januari 2016 ondersteunt Erfgoed Noorderkempen de gemeenten Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Oud-Turnhout, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar op vlak van monumentenzorg. Binnen dit werkingsgebied zijn meer dan 1000 gebouwen opgenomen in de inventaris. Benieuwd of jouw huis opgenomen is in deze lijst? Via het uitgebreide formulier kan je zoeken op adres. Je kan ook zoeken naar erfgoed op de kaart. Een unieke kans om alles te weten te komen over het erfgoed in jouw buurt.

Op 1 december 2016 startte onze projectmedewerker Johanna Hermans aan een update van de inventaris. Sinds 1 september werkt Caroline Daemen hier actief aan verder. Bestaande gegevens uit de inventaris worden geactualiseerd en er wordt een waarderingskader uitgewerkt voor een optimaal behoud in de toekomst. Heb je zelf nog info, zoals bouwplannen of oude foto’s, laat het ons dan zeker weten!

Van 1 juni tot 30 juli organiseert het agentschap Onroerend Erfgoed een openbaar onderzoek rond de vaststelling van deze inventaris. Enkele veelgestelde vragen kan je hier beantwoord zien.

Interessante weetjes en berichten over het veelzijdige bouwkundig erfgoed van de Noorderkempen volgen snel…