BEHOUD EN BEHEER

Beheerders van erfgoedcollecties uit één van de 11 gemeenten uit onze regio (Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout of Vosselaar) kunnen bij Erfgoed Noorderkempen terecht voor zuurvrij verpakkingsmateriaal.

Erfgoed Noorderkempen heeft de afgelopen jaren verregaande inspanningen geleverd om de bewaartoestand van waardevolle erfgoedcollecties in de regio te verbeteren. Er zijn veel dingen die je kunt doen met beperkte middelen en het gebruiken van de juiste zuurvrije materialen is er zeker één van.
Het vele werk rond depotbeheer de afgelopen jaren leidde tot een aantal basisstandpunten omtrent de verbetering van de bewaartoestand van collecties. De meest optimale bewaaromstandigheden bekom je wanneer er ‘van buiten naar binnen’ gewerkt wordt, bijvoorbeeld:

  • Als het dak van je depot lekt, dien je dit eerst te herstellen.
  • Als de deur van je depot niet op slot kan, voorzie dan eerst een degelijk slot.
  • Als er schimmels op de muren groeien, ga na wat de oorzaak is en neem de nodige maatregelen om het binnenklimaat van je ruimte bij te sturen.
  • Als je rekken bezwijken onder het gewicht, bekijk dan even hoe dit opgelost kan worden zodat je alles veilig kan opbergen.

Het lijken stuk voor stuk evidente maatregelen maar al te vaak worden ze over het hoofd gezien. Niet alles kan altijd meteen opgelost worden maar laat gezond verstand hierbij primeren. Belangrijk is dat iedere ingreep op een doordachte manier en met een langetermijnvisie gebeurt. Voor verder advies hieromtrent kan je steeds terecht bij Erfgoed Noorderkempen.
Optimale bewaaromstandigheden creëren, betekent ook beschikken over zuurvrije materialen om je collectie in op te bergen. Voldoet jouw collectie aan de voorwaarden, dan kan je deze zuurvrije materialen bestellen bij Erfgoed Noorderkempen.

Hieronder vind je het bestelformulier terug van deze verschillende materialen. De dienstverlening is volledig gratis. We vragen echter wel om goed te motiveren waarvoor je het materiaal zou willen gebruiken. Wees collegiaal en bestel ook nooit meer materiaal dan je nodig hebt. Onze voorraad is beperkt en er zijn veel gegadigden.

 

Daarnaast biedt het Stadsarchief Turnhout ook haar boekscanner aan voor grote digitaliseringsprojecten. De afspraak is dat je dit altijd vraagt via Erfgoed Noorderkempen. Deze dienstverlening is niet gratis (25 euro/halve dag), maar de kwaliteit is wel professioneel en respecteert bovendien alle mogelijke erfgoedstandaarden.

BESTELFORMULIER ZUURVRIJ MATERIAAL

AFSPRAKEN GEBRUIK BOEKSCANNER STADSARCHIEF TURNHOUT