Tur’Nouveau: Meer info over Cauchie

Cauchie wie?

In Turnhout werden 37 sgraffiti ontdekt die werden ontworpen door de Belgische kunstenaar Paul Cauchie. Cauchie was één van de leidende figuren in de art nouveau, een kunststroming die tussen 1890 en 1914 populair was op verschillende plaatsen in Europa. Om dit in de kijker te zetten richtten Tom Peeters en Raymond Hoste de vereniging Tur’nouveau op. 

Sgraffiti in de kijker

Goed nieuws! Nu is ook de Vlaamse inventaris van het bouwkundig erfgoed aangevuld en kan je meer lezen over deze kunstwerken in Turnhout! Heel herkenbaar aan het werk van Cauchie zijn de vrouwenhoofden en gestileerde rozen. Neem een kijkje op de inventaris en ontdek alle sgraffiti. 12 panden zijn beschreven. Onderaan elke fiche vind je de aanvullende informatie specifiek over de kunstwerken van Cauchie. Wil je meer weten over de techniek, dan kan je terecht op deze website.

Patersstraat 67, sgraffiti in de boogvelden boven de ramen en in de cassettes onder de kroonlijst

Vind hier alle fiches van gebouwen met sgraffitopanelen van Cauchie op de inventaris bouwkundig erfgoed.
Lees hier meer over Jos Verschoren, één van de art-nouveau-architecten met wie Cauchie samenwerkte.

Foto in hoofding: Kerkstraat 3, sgraffito met vrouwenhoofd in medaillon en gestileerde rozen