Jos Verschoren – De wandeling

Op vakantie in eigen land met de Jos Verschoren-wandeling

De voorbije weken kon je al proeven van de resultaten van het onderzoek dat stagiaire Phaedra voerde. Alle weetjes zijn nu gebundeld in de Jos Verschoren-wandeling, een ideaal uitje in eigen land. De wandeling brengt je langs alle nog bewaarde panden die de architect ontwierp. Lees bij elke stop wat meer over de woning en haar bijzondere kenmerken. Je kan de wandeling eenvoudig openen via google maps:

Het parcours is zo’n 4 km lang. Je vertrekt aan Begijnenstraat 4 en eindigt aan Sint Antoniusstraat 21, desgewenst met een chocolaatje of ijsje in Chocolatier Puur.

Wie is Jos Verschoren?

Jos Verschoren was een architect die tussen 1907 en 1912 actief was in Turnhout. Hij ontwierp arbeiderswoningen, industrie gebouwen en burgerhuizen en dit in verschillende architecturale stijlen, gaande van het neoclassicisme tot de art nouveau. Voornamelijk zijn art nouveau realisaties zijn belangrijk voor Turnhout omdat het uniek is dat een architect in deze stad zo ver ging in het integreren van deze stijlstroming.

De ouders van Jos waren afkomstig uit Sint-Kathelijne Waver. Al snel verhuisde het koppel naar Turnhout. In de Renier Sniedersstraat in Turnhout werd Jos geboren in een gezin van 9 (!) kinderen. Zijn oudste broer was Frans Verschoren, een bekende schrijver. Nadat hij vanaf zijn 12 jaar studeerde aan de academie van Turnhout, ging hij later verder architectuur studeren aan de academie van Antwerpen.

Nog meer art nouveau!

Krijg je niet genoeg van deze creatieve architectuurstijl? Kom dan op 23 oktober naar de Nacht van het Kempens Erfgoed en volg de stadswandeling onder leiding van Tom Peeters, gids in het Brusselse Maison Cauchie. Kom via organisator Tur’nouveau alles te weten over deze stijl in Turnhout.