Thuiswerkmodus – Yotti

In tegenstelling tot enkele andere collega’s, is er ten huize Van Deun geen beurtrol om op kinderen te passen, maar wel een beurtrol voor de pop-upwerkplek. Charmante katten die af en toe wat aandacht opeisen zoals bij collega Jef hebben wij ook niet. Onze kat eet bij de buren en heeft bijgevolg onze aandacht niet nodig.

A l’improviste

Het thuiswerken was vooral de eerste week wennen. Wij hebben geen bureau voor de lange termijn, laat staan een zachte stoel. Ik heb de kabels, touwen, soldeerbouten, schoenen zonder zolen, lijmpistolen, aardappelsnijders, kaaspers, dingen-die-ooit-toch-maar-eens-van-pas-zouden-kunnen-komen en naaimachine van mijn vriend aan de kant geschoven om plaats te maken voor een werkplek. Een oude bureaustoel kreeg ik van mijn ouders en van vrienden lenen we momenteel een inklapbare campingtafel. We wisselen nu de werkplek af. Mijn vriend kan niet naar kantoor in Nederland dus bedenkt, ontwerpt en bespreekt hij enthousiast via videogesprekken met zijn collega’s de nieuwste touch bin, voorraadbus, wc-borstel, strijkplank of broodtrommel van een héél goed en bekend merk.

Over ezels

Ik ben zelf bezig met het opstarten van ons nieuwe depot: Erfgoeddepot Noorderkempen. Dit regionaal onroerend erfgoeddepot komt op de bovenste verdieping van het Speelkaartenmuseum. Momenteel kan je hier nog vijf keer ‘ezel’ horen wanneer je één keer ‘wezel’ roept, maar deze grote, echoënde en helemaal opgefriste ruimte komt binnenkort vol te staan met archeologische vondsten en bouwkundige elementen uit de Noorderkempen. Onze nieuwe rekken en bakken voor het opbergen van de vondsten zijn besteld. De verhuis van het oude archeologiedepot naar hier is binnenkort een feit! Ondertussen blijven aanvragen voor deponering binnenkomen en worden ze gecontroleerd.

Klusjes voor de collega’s

Voorlopig lukt het thuiswerken goed, al is het ook een weinige maar welkome afwisseling om een keer in de zoveel dagen het huis te kunnen verlaten. Als enige collega in Turnhout, controleer ik even de post op kantoor of ga ik af en toe enkele foto’s van gevels van erfgoedpanden maken. Zo kan collega Caroline deze gevels van thuis uit waarderen.

Het thuiswerken is wat eenzamer en ongunstiger voor de Body Mass Index dan het werken op kantoor, maar het heeft ook wel wat voordelen. Omdat we de hele dag binnen zitten, dwingen we onszelf ‘s avonds de omgeving te verkennen. Ik mag dan wel geboren en getogen zijn in Turnhout; we ontdekken nog steeds nieuwe plekken en paadjes in de nabije omgeving. En laten we uiteraard die mooie gevels niet vergeten!