Sint-Jozef in de Kempen

In februari 2020 lanceerde Erfgoed Noorderkempen een oproep: ‘Gezocht! Mariagrotten en gevelbeeldjes’. In deze blogreeks belichten we verschillende aspecten van (klein) religieus erfgoed, in kader van ons regionaal thema voor Open Monumentendag 2020: ‘Bouwen aan de hemel’.

19 maart Vaderdag

19 maart vandaag. Voor velen een doorsnee donderdag (de huidige crisis even buiten beschouwing gelaten natuurlijk). Maar in de regio rond Antwerpen en in de Kempen wordt vandaag Vaderdag gevierd! Waarom? Hoor ik je denken. Is Vaderdag niet in juni?

Wel, vandaag is de naamdag van Sint-Jozef, de voedstervader van Jezus. En welke dag is nu beter om vader te vieren dan de naamdag van de voorbeeldvader in de katholieke kerk?

Populaire patroon

Wist je trouwens dat Sint-Jozef patroonheilige is van België?! Verschillende gemeenten en gehuchten in het land verwijzen naar deze heilige, zo ook bijvoorbeeld Sint-Jozef-Rijkevorsel. Dit gehucht van Rijkevorsel ontstond aan het einde van de 19e eeuw toen de (steenbakkers)industrie in de gemeente een grote vlucht nam.

Verschillende kerken, kapellen en scholen in de regio  zijn vernoemd naar de Heilige Jozef, en ook gevelbeeldjes zien we veelvuldig in het straatbeeld opduiken.

Op zoek naar Jozef

Hieronder vind je een paar beelden van Sint-Jozef in het straatbeeld nu en vroeger.