Wie is Jos Verschoren?

Art Nouveau in Turnhout

In Turnhout staan enkele art-nouveau pareltjes. Deze kunststroming was populair op verschillende plaatsen in Europa tussen 1890 en 1990 en werd gekenmerkt door gestileerde, organische en asymmetrische vormen. Veel van de huizen in deze stijl uit Turnhout werden door Jos Verschoren ontworpen. Ondanks de waarde van zijn ontwerpen blijft het een mysterie wie deze architect was.

Mysterie

We kennen Verschoren enkel van zijn bouwdossiers, waarvan de eerste uit 1907 in het archief van Turnhout kan worden teruggevonden. Vanaf dat jaar ontwierp hij aan pijlsnel tempo nog verschillende gebouwen, winkelpuien en andere bouwelementen. Na 1912 verdwijnt Jos Verschoren weer uit de bronnen. Het blijkt dat deze man in dat jaar op 28-jarige leeftijd aan tuberculose overleed. Hierdoor kwam er abrupt een einde aan de carrière van deze veelbelovende architect die in Turnhout als bijna enige een echte vertaling maakte van de art nouveau.

Desondanks is Verschoren zijn volledige oeuvre tot op vandaag de dag onbekend gebleven. Hier wil Erfgoed Noorderkempen echter graag verandering in brengen. En wij zijn niet de enigen die onderzoek voeren naar deze periode. Om de sgraffitopanelen (decoratieve lijntekeningen) in de kijker te zetten is recent Tur’nouveau in het leven geroepen. Volg de posts op onze website en facebookpagina om op de hoogte te blijven over al onze ontdekkingen over Jos Verschoren en de art nouveau in Turnhout!