Tur’nouveau: De sgraffiti van Paul Cauchie

Sgraffiti in Turnhout

In Turnhout werden 37 sgraffiti ontdekt die werden ontworpen door de Belgische kunstenaar Paul Cauchie. Cauchie was één van de leidende figuren in de art nouveau, een kunststroming die tussen 1890 en 1914 populair was op verschillende plaatsen in Europa. Sgraffiti zijn lijntekeningen die ontstaan door te krassen in gekleurde pleisterlagen. Ze werden gebruikt als geveldecoratie tijdens de art-nouveauperiode. Met zijn 37 sgraffiti heeft Turnhout na Antwerpen mogelijk zelfs het grootste aantal van deze geveldecoraties in heel Vlaanderen!

Cauchies sgraffiti belandden waarschijnlijk in Turnhout door zijn samenwerking met twee plaatselijke architecten: Adolf Van der Heyden en Jos Verschoren. Over die laatste architect kom je de komende weken alles te weten in onze nieuwe blogreeks.

Tur’nouveau

Om Paul Cauchie en zijn relatie met Turnhout meer in de kijker zetten, richtten Tom Peeters en Raymond Hoste de vereniging Tur’nouveau op. Hiermee organiseren ze workshops, tentoonstellingen en wandelingen rond de art nouveau in Turnhout. Op hun gloednieuwe website lees je er alles over!