Jos Verschoren en de Academie van Turnhout

De academie van Turnhout

In 1802 werd de academie van Turnhout opgericht. Er werden verschillende opleidingen aangeboden, waaronder een architectuuropleiding. Jos Verschoren studeerde aan deze academie van 1896 tot 1899. In welk gebouw de academie op dat moment gevestigd was, is niet duidelijk. Vermoedelijk gingen de lessen door in de bovenste verdieping van de Zondagsschool. Dit is het linkse gebouw op de foto hierboven!

Toen Verschoren aan de academie van Turnhout studeerde was provinciaal architect Pieter Jozef Taeymans hier directeur en leraar. Ook diens zoon Jules was verbonden aan de academie. Als architect ontwierp Jules Taeymans in Turnhout verschillende panden in art-nouveaustijl. Zou Jos Verschoren zo voor het eerst in aanmerking zijn gekomen met de art nouveau?

Wist je dat Jos Verschoren een uitstekend tekenaar was?

Tijdens zijn studieperiode aan de academie van Turnhout won Verschoren op twaalfjarige leeftijd de eerste prijs voor ‘meetkundige lijntekeningen’. Hij kreeg hiervoor de kleinere zilveren medaille die werd uitgereikt door de stad Turnhout. Een jaar later won hij dezelfde prijs.

Ook tijdens zijn carrière als architect waren Verschoren zijn bouwplannen erg verfijnd. Hij onderscheidde zich door zijn oog voor detail en fijn werk. Kijk zelf maar!