Gezocht! Mariagrotten en gevelbeeldjes

“Waar men gaat langs Vlaamse wegen, oude hoeve, huis of tronk, komt men u, Maria, tegen, staat uw beeltenis te pronk.” Het Marialied ‘Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen’ spreekt erover: overal waar je komt in Vlaanderen zie je wel ergens een beeldje van Maria, zo ook in de Kempen. Maar niet alleen de moeder van Jezus werd uitgebreid vereerd in deze katholieke regio. Vele heiligen werden aanbeden of aanroepen in tijden van nood of om een gunst te vragen. Er werden kapellen gebouwd ter nagedachtenis van een persoon of men richtte een Lourdesgrot op als uiting van volksdevotie. Gevels werden getooid met het beeld van Jezus, Maria of een heilige die bescherming bood aan alle bewoners van dat huis.

Voor Open Monumentendag 2020 werkt Erfgoed Noorderkempen met het thema ‘Bouwen aan de Hemel‘ en zetten we het (klein) religieus erfgoed in de kijker. Samen met jou gaan we in een regionale speurtocht op zoek naar de nog onbekende gevelbeeldjes, Lourdesgrotten en kapelletjes van de Kempen! De plekken die we kennen verzamelen we op deze kaart.

Weet jij er nog staan? Laat het ons weten!
Neem een foto van het beeldje, het kapelletje of de grot bij jou in de buurt en stuur ons de informatie en de precieze plaats waar je de foto nam door via onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be. Je kan ze ook delen via sociale media met de hashtag #bouwenaandehemel.