Gespot: Jos Verschoren en het zweepslagmotief in de Herentalsstraat

Jos Verschoren ontwierp in 1910 het pand in de Herentalsstraat 12. Vandaag is de plantenzaak Rimboe hier gevestigd. Hoewel de gelijkvloerse verdieping werd aangepast, herinneren de vensters op de eerste verdieping en de dakkapellen ons aan het oorspronkelijke ontwerp. Niet enkel de sgraffiti boven de ramen zijn kenmerkend voor de art nouveau maar ook de sierlijke raamomlijsting met “zweepslagmotief”. Het zweepslagmotief zijn de lange golvende curves aan de zijkanten van de raamomlijsting. Soms lijken deze op de ranken van een plant. Ze zijn dan ook een veelvoorkomend motief in de art nouveau.

Op het bouwplan zien we het oorspronkelijke ontwerp voor de gelijkvloerse verdieping met drie fraai omlijste vensters, keldergaten en deur.

Ga het pand eens ter plaatse bekijken en ontdek zelf de verschillen tussen vroeger en nu!

De ontwerptekening van Jos Verschoren voor de Herentalsstraat 12 in Turnhout