Filmfanaten gezocht

Bioscopen en films tijdens WOII

Hoeveel bioscopen waren er in de Noorderkempen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke films mocht men van de Duitse bezetter tonen? Of welke films móést men vertonen? Ontspanning? Of propaganda? Welke films draaiden meerdere weken? Wat kunnen we daaruit leren over de populariteit van sommige acteurs of actrices?

Vrijwilligers/filmfanaten gezocht

De KU Leuven organiseert een grootschalig onderzoek naar dit thema. Daarvoor is prof. Roel Vande Winkel over heel Vlaanderen op zoek naar lokale vrijwilligers.

Om mee te werken, hoef je geen expert (film)geschiedenis te zijn. Wie bereid is om in zijn eigen stad of omgeving kranten uit de bezettingstijd in te kijken en informatie op te zoeken, is heel welkom. Die informatie verwerkt u dan in samenwerking met Prof. Vande Winkel. Uiteindelijk worden die gegevens opgenomen in een website over Film in Bezet België. U hoeft voor dit vrijwilligerswerk niet naar Leuven te komen.

Er is geen strikte deadline, maar er wordt wel geprobeerd om voor de zomer van 2020 het meeste materiaal te hebben verzameld.

Informatie gezocht

Wie toevallig zelf interessante informatie heeft (familieverhalen, foto’s, affiches, herinneringen…) mag natuurlijk ook contact opnemen. Het is in dat geval natuurlijk de bedoeling dat die documenten in uw bezit blijven, de onderzoekers zijn al heel tevreden indien ze een digitale reproductie mogen maken.

Voor meer informatie, stuur een berichtje naar roel.vandewinkel@kuleuven.be