Werelddag voor audiovisueel erfgoed

Vandaag, 27 oktober 2019 is het opnieuw de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed. Erfgoed Noorderkempen is al jaren bezig met het bewaken van erfgoedstandaarden. We bepleiten steeds een goede, maar financieel haalbare digitalisering van kwetsbare film als geluidsdragers. Het resultaat van al die inspanningen kunt U vandaag de dag bewonderen op onze erfgoedbank.

De aandacht voor audiovisueel erfgoed begon al in de jaren ’60 toen de Canadese compons R. Murray Schafer het woord acoustische ecologie bedacht, wat de basis vormde voor het World Soundscape Project. In zijn boek “The Book of Noise” bepleitte hij het vastleggen van klanken die verloren dreigden te gaan. De wereld veranderde in rap tempo en bepaalde geluiden die het resultaat waren van de gebruikte technologie uit het verleden dreigden defintief te verdwijnen. Denken we maar aan het geluid van het dorsen van graan met dorsvleugels, of het rollen van molenstenen op elkaar terwijl graan wordt gemalen in een watermolen.

Maar het kan ook hedendaagser. Hoeveel huishoudtoestellen of technologie verdween de afgelopen 5 jaar uit onze levens omdat we ze vervingen door nieuwere technologie? Het museum of endangered sounds is een project dat het geluid van dergelijke modernere technologiƫen wil bewaren voor het nageslacht. Het klinkt soms een beetje ludiek, maar wie herinnert zich niet het geluid van een inbel modem van de vroege internetaansluitingen? Bereid u voor op een roetsbaan richting nostalgie!