Documentaire films over WOII in en om Baarle

Documentaires ‘Vrij gevochten’, ‘De schoenen van Hunter’, ‘Miet Pauw’ en Poolse veteraan Salewicsz

Kom je op 31 oktober ook kijken naar de documentaire films over de Tweede Wereldoorlog in Baarle en omgeving? De films geven een goed beeld van het leven en de gebeurtenissen tijdens de oorlog in en rond de gemeente. 

Datum: 31 oktober 2019
Tijd: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
Locatie: Cultureel Centrum, Pastoor de Katerstraat 7, Baarle-Hertog
Inschrijven: Toegang gratis

‘Vrij gevochten’

 “Vrij gevochten”, een documentaire van Kees Wouters, vertelt het verhaal over de geallieerde opmars naar Breda in oktober 1944. Negen boeren vertellen over de Duitse bezetting van hun dorpen en de daaropvolgende bevrijding door Poolse troepen. Hun boerderijen werden in brand geschoten, hun vee kwam om in de vlammen en zelfs na de bevrijding, toen alles voorbij leek, bleef de dreiging van dood en vernietiging bestaan. 

‘De schoenen van Hunter’

Ulicoten bij Baarle-Nassau lag bijna een maand in de frontlinie. Op 13 oktober 1944 vonden er een vuurgevecht en een luchtaanval plaats. De volgende ochtend waagde de twaalfjarige zoon, Neel, zich naar buiten. In de korte documentaire “De schoenen van Hunter” vertelt hij over zijn eerste confrontatie met de gruwel van de oorlog. 

Miet Pauw

Fons Cornelissen, ereburgemeester van Baarle-Hertog en zoon van verzetsheldin Miet Pauw, vertelt in deze korte documentaire het levensverhaal van zijn moeder en haar rol in beide Wereldoorlogen. 

Veteraan Salewicsz

De Poolse veteraan Salewicsz beleeft intens een herdenkingsmoment. De film, die zijn zoon kort zal toelichten, geeft hiervan een bijzonder indrukwekkend beeld.