Expo Gepantserde vleugels

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ons land bevrijd door geallieerden van allerlei nationaliteiten. Wat velen niet weten is dat in onze regio de Polen (naast Canadezen en Britten) een zeer belangrijke rol speelden. Zij bevrijdden verschillende gemeenten in de Noorderkempen en forceerden de doorbraak naar Nederland. De expo Gepantserde Vleugels volgt de route van de 1ste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van Generaal Maczek, doorheen België. Na Gdansk, Warschau, Brussel, … eindigt de tentoonstelling in Merksplas.

Merksplas werd, samen met Beerse en Baarle-Hertog, bevrijd door de troepen van Generaal Maczek. Met foto’s, maquettes, objecten, filmfragmenten en een gedetailleerde tijdslijn ontdek je de route en de ervaringen van de Poolse bevrijders in België. Daarnaast zoomen we in op de gebeurtenissen in de drie Kempense gemeenten. We vertellen het bevrijdingsverhaal van uur tot uur en laten een aantal bevoorrechte getuigen aan het woord.

Waar? GC de Marc/kt, Markt 1, 2330 Merksplas

Openingsuren: van 7/12/2019 t/m 5/1/2020, dagelijks van 10-16.30 u.
Gesloten op 24/12, 25/12, 31/12 en 1/1
Gegidste groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak. Kostprijs: 50 € voor een gidsbeurt van max. 2 u. (max. 25 personen/gids)
Reserveren en meer info kan op www.uitinbeerse.be/75jaarbevrijding