De Polen bevrijdden de Noorderkempen

Dit najaar is het 75 jaar geleden dat België na 5 lange oorlogsjaren bevrijd werd van het Duitse juk. Dit gebeurde door een internationale coalitie van geallieerden. In de Kempen waren dat voornamelijk Britten en Canadezen. Maar wist je dat ook de Poolse geallieerden een grote rol speelden bij de bevrijding? Onder leiding van Generaal Maczek forceerde de 1ste Poolse Pantserdivisie een doorbraak naar Nederland. De gemeenten Beerse, Merksplas en Baarle-Hertog werden door deze militairen bevrijd. Toen de oorlog afgelopen was, kozen velen van hen omwille van de bezetting van Polen door de Sovjet-Unie voor vrijwillig ballingschap in België. Tot vandaag is er nog een grote Poolse gemeenschap in onze regio.

In deze drie gemeenten hebben we de komende maanden dan ook extra aandacht voor onze Poolse bevrijders. In elke gemeente worden herdenkingsplechtigheden georganiseerd. In oktober kun je naar gratis filmvoorstellingen in Beerse en Baarle-Hertog en in november komt Christophe Busch (directeur van Kazerne Dossin) naar Merksplas voor een lezing over de gevaren van polarisatie. Als klap op de vuurpijl halen we in december de internationale expo ‘Gepantserde Vleugels’ naar de Noorderkempen. Deze tentoonstelling volgt de route van de Poolse bevrijders doorheen België. Na Warschau, Gdansk, Brussel, … eindigt de expo in Merksplas.

Het volledige programma vind je in de brochure.