Erfgoedbank Noorderkempen opnieuw online te bezoeken (Bèta versie)

Nadat we verleden jaar door omstandigheden werden gedwongen om onze oude erfgoedbank vaarwel te zeggen, hebben we niet stil gezeten. De data uit de oude versie moesten in de eerste plaats worden gered en opgeschoond. Aangezien we deze erfgoedbanken destijds samen met vier andere erfgoedcellen lieten ontwikkelen, kroop hier nogal wat werk en dus tijd in.

Er waren altijd twee erfgoedbanken: een eerdere erfgoedbank waar erfgoedbeheerders hun collecties in konden geven en beheren en de publiekswebsite die het grote publiek vooral kende als dé erfgoedbank. De data waren altijd al de kern van het platform en die moesten van een server in België worden overgezet naar een server in de Verenigde Staten waar de ontwikkelaar van de het Collective Access platform, whirl-i-gig, waarop onze website is gebaseerd, was gehuisvest. Dit was een tijdrovende klus en vooral het controleren van de resultaten was geen sinecure.

Begin dit jaar waren we eindelijk klaar met het redden van de data die tal van vrijwilligers in de loop van de jaren in deze erfgoedbank hadden ingeput. Pas daarna konden we starten met de ontwikkeling van een nieuwe publieks-website. Deze werd gebaseerd op het webplatform pawtucket, eveneens ontwikkeld door whirl-i-gig op maat van Collective Access. Het resultaat is een mooi, strak design, helder en overzichtelijk voor de meeste bezoekers. De erfgoedbank toont nu ook mooier op tablets en andere mobiele toestellen dan voorheen.

Momenteel kunt u de nieuwe website op de oude URL opnieuw bezoeken. Klik op de afbeelding hierboven of op deze link:

www.erfgoedbanknoorderkempen.be

Het is wel nog een testversie waaraan nog wat gesleuteld zal worden de komende weken. Deze basis zal daarna ook dienen om de 4 zuster-erfgoedbanken opnieuw op de rails te krijgen. Maar ondertussen kunt u wel alvast genieten van de vertrouwde beelden die er destijds al opstonden.