Herdenking einde Tweede Wereldoorlog

Op zondag 5 mei 2019 herdenkt Turnhout het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de Duitse concentratiekampen. Er wordt die dag eveneens een herdenkingsplechtigheid gehouden aan de Commonwealth graven op het kerkhof van Zevendonk. Aansluitend wordt er een herdenkingsmonument onthuld op Klein Rees ter nagedachtenis aan de gesneuvelden van de neergestorte Handley Page.

PROGRAMMA  zondag 5 mei 2019

 • 13.45 uur: Bloemneerlegging aan het Zegemonument met korte toespraak.
 • 14.00 uur: Vertrek naar parking parochiezaal Zevendonk, Kapelweg 52.
 • 14.30 uur: Plechtigheid aan de Commonwealth graven op het kerkhof van Zevendonk op de Kapelweg.
 • 15.00 uur: Vertrek met huifkarren en auto’s naar het op te richten monument Klein Rees (Berkenrijs).
 • 15.30 uur: Plechtigheid aan het opgerichte herdenkingsmonument.
 • 16.15 uur: Vertrek met de huifkarren en auto’s naar Parochiezaal Den Donk.
 • 16.45 uur:
  • Toespraak door de burgemeester of vertegenwoordiger in de parochiezaal
  • Receptie opgeluisterd met gelegenheidsmuziek door Vermaak Na Arbeid
  • Doorlopend houdt de Turnhoutse Vriendenkring Van Legermateriaal er een beperkte expositie van legermateriaal.

Op 31 juli 1942 startte de EQ-P om 23.23 uur van Balderton in Nottinghamshire (VK) voor een bombardement met 630 bommenwerpers op Düsseldorf. Het toestel werd op 1 augustus even na 3 uur ‘s nachts onderschept door een nachtjager BF110 G9+?N van het 5de Staffel (smaldeel) van de II Gruppe van het NJG1. Nachtjagdgeschwader 1 is de eerste Nachtjachtwing en heeft als embleem de witte aanvallende valk op rode bliksem.

De aangeschoten bommenwerper EQ-P stortte om 3.35 uur neer aan de Melle in de buurt van Zevendonk. Drie van de vier bemanningsleden lieten hierbij het leven: de 24-jarige Australiër Sgt. RAAF Herbert C.A. Warr, de 22-jarige Canadese Fl. Sgt. RCAF Clarence F. Lloyd en de 29-jarige Engelse Sgt. RAF Harold Price.

De drie gevallen bemanningsleden werden begraven op het (oude) kerkhof van Zevendonk, nu een Commonwealth Grave. De vierde, Canadese piloot Sgt. RCAF Orval Milford Nelson, werd krijgsgevangen gemaakt en overleefde uiteindelijk de oorlog.

Ter nagedachtenis aan de gesneuvelden van de neergestorte Handly Page zal er op zondag 5 mei 2019 om 14.30 uur een plechtigheid gehouden worden op het kerkhof Zevendonk, ter hoogte van Kapelweg 85. Om 15.30 uur zal hiervoor een herdenkingsmonument onthuld worden op Klein Rees.

Meer info, zie:
https://www.turnhout.be/herdenking-einde-tweede-wereldoorlog–inhuldiging-gedenkteken/monument-op-klein-rees