Vacature Vrijwilligers Digitalisering & Registratie van Erfgoedcollecties, -archieven en -bibliotheken – derde oproep

Wie zijn wij?

Allemaal Digitaal is een tweejarig project van Erfgoed Noorderkempen. Erfgoed Noorderkempen is een samenwerkingsverband van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Deze 11 gemeenten werken met steun van de Vlaamse overheid samen aan een betere toekomst voor het lokale erfgoed. Zeven gemeenten (deze in het vet) doen een beroep op onze dienstverlening voor onroerend erfgoed (archeologie, monumenten en landschappen), maar alle 11 werken ze ook samen rond cultureel (roerend en immaterieel) erfgoed. Tenslotte beheren we samen met de Turnhoutse Musea ook nog een onroerend erfgoeddepot voor al onze aangesloten gemeenten.

Wat doen we?

We ondersteunen zowel gemeentebesturen als vrijwilligersorganisaties bij hun erfgoedwerking. We helpen hen zorg te dragen voor collecties en archieven en voorzien borgingstrajecten zodat tradities, gebruiken of ambachten worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

In tijden van internet en multimedia verwacht het publiek evenwel dat informatie over museumobjecten, erfgoedbibliotheken, archieven en/of tradities digitaal ter beschikking wordt gesteld. Bovendien krijgen bezoekers meestal slechts een fractie van wat er bewaard wordt te zien. Bij gebrek aan voldoende bezoekersruimte blijft soms tot 95% van een collectie in het depot liggen. Door al deze voorwerpen, documenten of archieven te digitaliseren en te registreren kunnen we potentieel veel meer mensen bereiken dan ooit mogelijk was.

Met het project Allemaal Digitaal wil Erfgoed Noorderkempen erfgoedbeheerders helpen hun achterstand inzake digitalisering en registratie weg te werken. We leveren gratis de juiste apparatuur en software, maar ook de juiste (zuurvrije) verpakkingsmaterialen aan om kwetsbare boeken, archieven of collectiestukken in te verpakken. Tenslotte leveren we ook de werkkracht in de vorm van helpende handen: vrijwilligers zoals u die wij opleiden en coachen om deze belangrijke klus te klaren.

Functieomschrijving

Digitalisering en registratie is teamwerk dat het vlotste verloopt in kleine teams van 3 à 4 medewerkers. Iedereen neemt een taak op binnen dit proces, maar er kan gewisseld worden als dat voor de afwisseling of kwaliteitszorg wenselijk is. Als het traject is afgerond voorzien we een afsluitend moment om iedereen die eraan meewerkte nog eens extra te bedanken. Waarna je aan een nieuwe uitdaging kunt beginnen. Dat kan – als er nog werk ligt te wachten –  bij dezelfde organisatie zijn of op een andere plek.

Je wordt door ons opgeleid om zowel de apparatuur als de software correct te leren gebruiken. Daarvoor krijg je eerst een basisopleiding van 1 dag en daarna wordt je verder begeleid bij de start van elk specifiek traject. Elke deelcollectie vergt een aanpak op maat. We zoeken telkens samen met jou, je teamgenoten en de gastorganisatie uit wat het beste resultaat oplevert.

Taken

 • Je registreert de collectiestukken, boekwerken, documenten of archiefstukken in de daartoe bestemde online platformen
 • Je digitaliseert documenten of archiestukken volgens de erfgoedstandaarden
 • Je zorgt ervoor dat de moederbestanden die zodoende worden aangemaakt correct worden bewaard
 • Je maakt afgeleide werkkopieën van de moederbestanden
 • Je verpakt de geregistreerde items in de daartoe bestemde materialen
 • Je respecteert ten allen tijde de deontologische code van ICOM inzake behoud en beheer (die vind je hier – http://www.icom-belgium-flanders.be/icominternationaal/#ethischecode )

Profiel

 • Je hebt interesse in erfgoed en lokale geschiedenis
 • Je bent een echte teamwerker
 • Je kunt accuraat werken met oog voor detail en respect voor de afgesproken procedures
 • Je kunt werken met tekstverwerker en spreadsheets
 • Je kunt je goed aanpassen aan de verschillendewerk omgevingen waar je terecht komt
 • Je bent bereid regelmatig nieuwe dingen te leren
 • Je wordt niet afgeschrikt door een zeker technisch gehalte van deze functie

Wat bieden wij? 

 • Boeiend vrijwilligerswerk in diverse organisaties
 • Teamwerk met toffe medewerkers en vrijwilligers binnen onze partnerorganisaties
 • Opleiding in alle technische aspecten en procedures van je functie
 • Coaching ter plaatse om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen
 • Persoonlijke uitnodigingen voor al onze erfgoedactiviteiten in de regio Noorderkempen
 • Verplaatsingsvergoeding van thuis tot de werk- of opleidingsplek
 • Regelmatig een feestelijke afsluitmoment als beloning voor je inzet

Hoe reageren? 

Stuur een motivatiebrief + CV naar cor.vanistendael <AT> erfgoednoorderkempen.be.

Voorkennis is niet vereist, maar als je die wel zou hebben, geef dan goed weer wat je zoal weet van erfgoed, scanners, digitale fotografie, bibliotheek, archief- of collectieregistratie enz. Laat eventueel ook weten waar je voorkeur of interesse naar uitgaat inzake erfgoed: collecties, archieven of bibliotheken.

Vervolgens nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek.

De opleiding vindt plaats op 4 februari 2019 van 9u30 tot 15u30 in het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout. Hou ook 5 februari vrij, want dan gaan we onze vers opgedane kennis omzetten in de praktijk.