Rondreizende tentoonstelling over Vlaamse begijnhoven

tentoonstelling over Vlaamse Begijnhoven

Nog tot 31 augustus 2018 kan je in de Universiteitsbibliotheek in Leuven naar de tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’. Na Leuven maakt de tentoonstelling een rondreis door Vlaanderen en Brussel. De expo kijkt niet alleen naar de bewogen geschiedenis maar focust ook op de hedendaagse cultuur die de begijnhoven nog steeds relevant maakt.

BEGIJNEN
In de 12de eeuw zijn de eerste sporen terug te vinden van wat later een indrukwekkende beweging wordt van, met en door vrouwen. De begijnen zijn geen kloosterzusters, maar ook geen gewone burgers. Ze gaan op zoek naar een tussenweg, een eigen plek in de toenmalige samenleving. Ze vestigen zich in een eigen stadje aan de rand van de ‘echte’ stad: het begijnhof. Hun onduidelijke status zal hen door zeven eeuwen geschiedenis heen meer dan eens parten spelen.

VANDAAG
Naast hun rijk en goed gedocumenteerd verleden vertellen de begijnhoven een hedendaags, maatschappelijk interessant verhaal. Zowel sociaal-maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, ambachtslieden, tal van andere initiatieven als de huidige bewoners vinden er vandaag hun thuis. In een tijd waar er hoge nood is aan sociale voorzieningen en er gezocht wordt naar zingeving en rust -in contrast met het drukke ritme van de moderne samenleving- blijken de begijnhoven een krachtige en inspirerende plaats.

Voor dit project werden veertig begijnhofsites bezocht, voornamelijk in België. Tekenaar Stefaan Kerkhof maakte detailtekeningen, zijn zoon Alexander onderzocht de maatschappelijke tendensen. Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen met tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen, 360° fotomateriaal en interviews met o.m. priester Daniël Alliet, kunstenaar Hans Op de Beeck, dirigent Sigiswald Kuijken,…

TOER
In september 2018 houdt de expo halt in het begijnhof van Brussel, in oktober in dat van Turnhout. In 2019 reist de tentoonstelling verder naar andere steden in België en Nederland met een begijnhof. Updates over de toer vind je op www.begijnhofmuseum.be. Naast de expo bieden een boek en website nog meer inzicht. De tentoonstelling kadert in het feestjaar rond 20 jaar erkenning van de Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed.