Oorlog achter de hoek – OMD2018

In heel wat van onze eigen gemeenten zijn nog sporen van de oorlog of de daaropvolgende bevrijdingsvieringen te vinden. Misschien kom je er wel dagelijks voorbij! Ook nieuwsgierig? Trek er zelf op uit of laat je gidsen. Er zijn verschillende fotozoektochten, fiets- en autoroutes en geleide wandelingen.

De kerk van het centrum in Arendonk wordt opengesteld en je kan er geleide rondleidingen volgen, er is ook een tijdelijke tentoonstelling over WOI te zien.

In Beerse kan je aan het kerkplein in Beerse starten op een fietsfotozoektocht voor grote en kleine speurneuzen naar relicten van WOI in Beerse en Vlimmeren. Bezoek  meteen ook de openluchttentoonstelling ‘Post van het front’, waar je talrijke postkaarten van soldaten uit de collectie van Karel Van Nyen kan lezen en beluisteren.

In Oud-Turnhout kan je met de fiets of de auto op pad door de gemeente langs tal van opmerkelijke locaties die te maken hebben met de ‘Groote oorlog’ op de route ‘door Oud-Turnhoutse velden’.

De heemkundige kring van Merksplas neemt je mee op een wandeling door het dorp om aan de hand van de aanwezige littekens en monumenten de verhalen van de bezetting en bevrijding in beide Wereldoorlogen te vertellen.

Zowel in Rijkevorsel als in Merksplas als kan je starten op een wandeling en fotozoektocht in het spoor van de Polar Bears, de Britse bevrijders van de Kempen. Die leidt je door een mooi stukje natuur langs de belangrijkste locaties van de wapenfeiten. In Rijkevorsel kan je ook foto’s bekijken in het museum van de Heemkundige kring.

Ook Ravels is als grensgemeente niet gespaard tijdens de oorlogsjaren. Fietsend door Poppel, Ravels en Weelde kom je langs verschillende monumentjes die elk hun verhaal vertellen.

Het Natuurpuntmuseum in Turnhout opent de deuren voor een speciale rondleiding. Deze statige herenwoning van de arrondissementscommisaris gebouwd in 1911 vlak voor WO I aan de Graatakker in Turnhout. Nu staat het Natuur.huis zelf in de kijker. Voor de jonge bezoekers is er een aparte route uitgewerkt. Het is de enige locatie in onze regio waar je kan proeven van de Tripel 30 die ter ere van het 30-jarig bestaan van Open Monumentendag werd uitgebracht!

 

Bekijk hier een filmpje over het feestbier: