Van Steenbergen en de Wederopbouw – OMD 2018

Op Open Monumentendag kun je enkele bijzondere, modernistische kerken van René Van Steenbergen in de Kempen bezoeken. Deze architect ontwierp niet minder dan 800 gebouwen, waarvan zo’n 20 kerken. De meesten staan in de Kempen. Wat is de toekomst van kerkgebouwen? Dit najaar AR-TUR in Kempenlab 2 ‘Landschap van kerken’ in gesprek.

AR-TUR werkt voor Open Monumentendag samen met KU Leuven en Erfgoed Noorderkempen. Op zondag 9 september 2018 kun je drie kerken bezoeken:
Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Beerse (Den Hout), Sint-Franciscus van Assisi, Turnhout (Schorvoort) en Sint-Jozef in Arendonk (Voorheide). De kerken zijn opengesteld van 12 tot 17 uur.

Bovendien kan je in de kerk van Den Hout ook komen kijken naar een kleine tentoonstelling over de wederopbouwarchitectuur van René Van SteenbergenDe Kempen kwamen immers niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Bombardementen en beschietingen van beide kanten zorgen voor enorm veel schade. In de omgeving van Beerse speelde René Van Steenbergen een centrale rol in het registreren van de schade en het opmaken van plannen voor wederopbouw. In een kleine tentoonstelling in de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand gaan we dieper in op de architectuur van deze turbulente naoorlogse jaren, met de heropbouw van Zondereigen als case studie.

Wederopbouwhoeve Zondereigen

 

Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, Beerse (Den Hout):

De inwijding van de nieuwe kerk door bisschop Jules Daem vond plaats op 5 september 1968. De kerk illustreert mooi hoe de moderne architecturale vormgeving en bouwmaterialen ingang vonden in de kerkelijke bouwkunst na het Tweede Vaticaanse concilie. Zo vormen kerk, weekkapel met sacristie en toren een complex van eenvoudige balkvormige volumes in een betonskeletstructuur opgevuld met witgeel baksteenmetselwerk. Meer info.

Kerk Sint-Franciscus van Assisi, Turnhout (Schorvoort):
Deze cirkelvormige kerk is gebouwd in 1965. De plattegrond kent weinig hoeken en vestigt op die manier de aandacht naar het midden, waar het altaar staat. Het vast meubilair is op maat ontworpen door René Van Steenbergen en werkt dit in de hand. Door het gebruik van een betonstructuur en vakwerkliggers werd deze kerk een open, heldere, maar ook menselijke ruimte om te bidden. Meer info.

Kerk in Schorvoort

Sint-Jozef, Arendonk (Voorheide):
Doordat de voorlopige kerk, gebouwd na WOI bij de stichting van de parochie, te klein werd voor de steeds groeiende parochie, ontstond de nood voor een nieuwe kerk. Deze kerk werd gebouwd in 1964. Het is een grote zaalkerk met een vrijstaande toren, opgetrokken uit bakstenen met een vrijwel volledige voorgevel in glas in lood. Meer info.

Kerk in Voorheide