Feestjaar Vlaamse begijnhoven

Vlaamse begijnhoven 20 jaar erkend als UNESCO-werelderfgoed

In 1998 erkende UNESCO dertien Vlaamse begijnhoven als werelderfgoed. Turnhout en Leuven werkten samen met verschillende partners een feestprogramma uit om de twintigste verjaardag daarvan te vieren. Verschillende steden die begijnhoven huisvesten, vieren het jubileum met uiteenlopende activiteiten. Tijdens het feestjaar 2018 wordt het verleden, het heden en de toekomst van dit unieke erfgoed belicht.

TENTOONSTELLING
Het feestjaar start in augustus in Leuven met ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’. Deze tentoonstelling, die deel uitmaakt van een ruimer project met een publicatie en een website, kijkt naar de bewogen geschiedenis en het relevante heden van de begijnhoven.

CONGRES
De begijnenbeweging gaat terug tot de twaalfde eeuw. Vandaag nemen begijnhoven steeds meer een hernieuwde rol op in onze samenleving. Als ‘stad in de stad’ bieden ze een plaats van zingeving en rust. Er ontstaan samenlevingsvormen, die een nieuwe socio-culturele dynamiek teweegbrengen. Tijdens enkele congresdagen in Turnhout worden die onder de loep genomen. Ook thema’s als herbestemming, onderhoud en restauratie komen aan bod.

PROCESSIE & CONCERT
Verder wordt de Turnhoutse Heilig Kruisprocessie gefilmd om de traditie, die dateert uit de zestiende eeuw, te bewaren voor latere generaties. Het gregoriaanse koor Psallentes met dirigent Hendrik Vanden Abeele brengt in Leuven en Turnhout een hulde aan de Sacramentsdevotie, een grote inspiratiebron voor de begijnenbeweging.

Updates van het feestprogramma vind je hier.

Op 2 december 1998 schreef UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest, Gent en Sint-Amandsberg, Hoogstraten, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout in op haar lijst van werelderfgoed.

Het feestjaar 2018 wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed, de Vlaamse UNESCO-commissie in België, Archief & Musea Turnhout, Stad Turnhout, KU Leuven en Erfgoed Noorderkempen. De partners zijn FARO, CRKC, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, OCMW Turnhout, Vrienden van het Begijnhof van Turnhout, Brepols Publishers.

Meer info: Erfgoed Noorderkempen, Sarah Lauwers: e-mail of 014 443362.