Begijnhoven van Turnhout en Hoogstraten: 20 jaar UNESCO-werelderfgoed! – OMD 2018

In 1998 werden de begijnhoven van Turnhout en Hoogstraten, samen met elf andere Vlaamse begijnhoven, erkend als UNESCO-werelderfgoed. In 2018 vieren we deze erkenning met een uitgebreid feestprogramma.
Turnhout
Het voorbije jaar vonden in Turnhout ingrijpende wegenwerken plaats op het hof. Stad Turnhout, OCMW Turnhout, de Bewonersvereniging Begijnhof, Erfgoed Noorderkempen en de vzw Vrienden van het Begijnhof van Turnhout vieren de heraanleg en de 20 ste verjaardag met een reeks publieksactiviteiten.
Tijdens Open Monumentendag neemt een gids je mee op tocht door dit prachtige pleinbegijnhof. Starten doe je aan de Beggapoort. Stops onder meer aan de oude kerk, de Heilig Kruiskerk, de Calvariekapel, de kapel van het Heilig Aanschijn, de Lourdesgrot en het Begijnhofmuseum.
Er zijn twee wandelingen voorzien, met name om 14 uur en om 15.30 uur. Het begijnhofmuseum is die dag ook gratis toegankelijk.  Ook de Begijnhofkerk en kapel zullen open zijn die dag voor het publiek.
Tussendoor kan je gezellig snuisteren tussen de curiosa van de begijnhofbewoners en externe standhouders op de brocantemarkt. Geniet daarnaast ook van volksspelen, demonstraties van oude ambachten, kinderanimatie én gratis rondleidingen achter de schermen! Ontdek zo in een fijne sfeer ten volle dit uniek stukje UNESCO werelderfgoed midden in de stad.
Hoogstraten
Loop binnen in de beschermde begijnhofpastorij waar de restauratie bijna is afgerond. De pastorie was al geruime tijd aan restauratie toe. De pastorij van het begijnhof dateert van 1874. In deze eenvoudige neoklassieke pastorie bleven in het interieur de oorspronkelijke indeling en de decoratie bewaard. De pastoor die er woonde was verantwoordelijk voor het zielenheil van zijn begijnen. Hij bezocht de zieke begijnen, bemiddelde bij ruzies en deed de mis in de begijnhofkerk. De begijnen verschaften hem in ruil een pastorie en een inkomen.
Je kan verder dan ook de rest van het Begijnhof ontdekken en in het Stedelijk Museum op het begijnhof de tentoonstelling “Herr Bürgemeister” bezoeken! Gevangen tussen de landsgrens en de dodendraad schreef de Meerlese burgemeester Lodewijk Van Nueten tijdens Wereldoorlog I zijn ervaringen met de Duitse bezetter, de dorpsgenoten en vele smokkelaars neer. Een turbulente tijd voor een burgemeester die bovendien nog een zoon aan het front had. Wanhoop, frustatie, woede en verdriet waren nooit ver weg.