B URN in Weelde – OMD 2018

In Ravels werd er net zoals in 2017 door Collectief MOOS een mooi programma uitgewerkt in samenwerking met verschillende partners. Ontdek op Open Monumentendag het volledige B URN-verhaal en maak kennis met de de grafheuvels aan op de Hoogeindse Bergen, de molen ‘Arbeid Adelt’ en de pastorij en oude centrum van Weelde. 

Archeologische site 

De Hoogeindse Bergen is een oud stuifduinenlandschap in de Noorderkempen. Onze voorouders gebruikten deze hoge zandgronden om hun doden te begraven. Vier grafheuvels uit de bronstijd (1500 v. Chr.) getuigen hier nog van.

 

11.00u en 14.00u – Een archeoloog vertelt
Archeoloog Jeroen Verrijckt vertelt je meer over de vier grafheuvels uit de bronstijd en andere prehistorische vondsten van deze bijzondere archeologische site.
GEGIDSTE WANDELING / 1km / +/- 45 min / collectief MOOS i.s.m. Jeroen Verrijckt Archeologie en Advies
13.00u en 15.00u – Wandeling met Natuurpunt
Een gids van Natuurpunt begeleidt je doorheen het duinenlandschap van de Hoogeindse Bergen. Het gebied werd doorheen de geschiedenis gekenmerkt door een afwisseling van bos- en heidegebied; beide habitattypes vind je er vandaag de dag nog terug! We staan stil bij enkele kenmerkende soorten.
GEGIDSTE WANDELING / 2.5km / +/- 1uur / Natuurpuntkern Ravels
DOORLOPEND – Proef de bronstijd
Wat gebeurt er als je de resultaten van een pollenonderzoek aan een chocolatier geeft? Geert Moelants van Chocolate & More ging de uitdaging aan en creëerde 4 pralines geïnspireerd op de flora van de Hoogeindse Bergen ten tijde van de grafheuvelbouwers … 3500 jaar geleden!
PRALINES PROEVEN / collectief MOOS i.s.m. Chocolate & More
DOORLOPEND – Pop-up tentoonstelling van het Museum Aan de Grens – MAG
Speciaal voor deze gelegenheid stelt de Heem- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius een deel van hun archeologische collectie tentoon op de site van de Hoogeindse Bergen. Je komt zo meer te weten over de cultuur van de grafheuvelbouwers.
TENTOONSTELLING / collectief MOOS i.s.m. Heem- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius

Molen ARBEID ADELT . ‘granen en offers’

Deze stellingmolen van het type bovenkruier is sinds 1850 in werking en maalt nog elke week graan voor o.a. Bakkerij Dilen en De Lustige Brouwers. Ontdek het verhaal van de oude broodoffers en hoe ze nog steeds in ons feestgebak voortleven… leve de krolkoek!

 

DOORLOPEND – Krolkoeken
Speciaal voor deze gelegenheid bakte de bakker ‘Krolkoeken’. De Krolkoeken zijn heerlijke meergranenbroodjes geïnspireerd op de prehistorische offers. Ben je benieuwd hoe eeuwenoude offers nog steeds doorleven in ons feestgebak? Ontdek het hele verhaal in molen Arbeid Adelt.
De Krolkoeken worden in de Pastorij, 100 meter verder in de straat, geserveerd als lunch of tussendoortje.
TENTOONSTELLING / collectief MOOS i.s.m. Bakkerij Dilen

DOORLOPEND – Bezoek de maalzolders
Durf jij het aan om de smalle trapjes van de maalzolders te beklimmen? Ontdek dit eeuwenoude ambacht!
GRATIS MOLENBEZOEK / 30 min. / Molenkring Arbeid Adelt

GRATIS parking naast de Molen.

De Pastorij en het oude centrum van Weelde

Deze vroegere pastoorswoning uit 1903, ontworpen door architect J. Taeymans, herbergt een theehuisje en woongelegenheden voor de bewoners van Talander vzw. Maak vandaag kennis met deze prachtige locatie en bijzondere vzw.

 

11.00u en 14.00u – Wandeling doorheen het oude centrum van weelde
Op de plaats waar nu de Pastorij staat, stond vroeger het kasteel van de Heren van Weelde. De dubbele gracht rond de site verwijst nog naar dit bijzondere verleden. Wie deze heren waren, waarom Weelde een ‘Vrijheid’ was en wat de relatie is tussen de Sint-Michielskerk in Weelde en de Sint-Goedelekathedraal in Brussel wordt op een boeiende vertelling doorheen het oude centrum toegelicht door gids Mies Paulussen.
GEGIDSTE WANDELING / 1km / +/- 1u / collectief MOOS i.s.m. gids Mies Paulussen

DOORLOPEND – Krolkoekproeverij in het theehuisje van Talander
Speciaal voor deze gelegenheid bakte de bakker ‘Krolkoeken’ met graan dat op de molen ‘Arbeid Adelt’ gemalen is. De Krolkoeken zijn heerlijke meergranenbroodjes geïnspireerd op de prehistorische offers.
De Krolkoeken worden in het theehuisje van Talander, in de Pastorij, geserveerd met zelfgemaakte confituur of kaas van de plaatselijke boer. Ben je benieuwd naar het hele verhaal van de Krolkoeken: kom, proef en ontdek!
PROEVERIJ / collectief MOOS i.s.m. Bakkerij Dilen en vzw Talander
GRATIS Parking: Hof Ten Bergenstraat, 2381 Weelde

Voor kinderen

DOORLOPEND – Schattenjacht voor kinderen
Kinderen kunnen een geocache-zoektocht doen en het verhaal van de IJle Prijen ontdekken, de witte wezens die rond de grafheuvels spoken! Als ze alle schatten kunnen vinden en de raadsels oplossen, krijgen ze een leuke beloning. Start aan de Pastorij of aan de grafheuvels van de Hoogeindse Bergen.
GRATIS ZOEKTOCHT VOOR KINDEREN / +/- 1,5u / collectief MOOS
Neem ook een kijkje op de website van Collectief Moos
voor meer info over B URN en hun werking!