12 SS-Panzerdivision “Hitler Jugend” in de Kempen

In 1943 besliste het Duitse leger een nieuwe divisie op te richten die bestond uit jongens van het geboortejaar 1926. Omdat velen van hen actief waren geweest bij de “Hitler Jugend” werd de eenheid hier ook naar vernoemd. Een groot deel van deze jonge knapen van 16-17 jaar oud verbleven en trainden in de Kempen voor ze na D-Day hun eerste gevechten in Normandië aangingen. Bezoek hun kazerne in Turnhout, hun trainingsveld in Oud-Turnhout of de “FLAK-stellung” in Lichtaart!

 

80 jaar kazerne Blairon, 20 jaar campus Blairon

In 1938 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de ‘kazerne Majoor Blairon’. In 1939 namen de eerste militairen er hun intrek. Het duurde niet lang voor WO II uitbrak en de kazerne in handen viel van de Duitsers. Na de oorlog deed de kazerne tot in 1994 dienst als opleidings- en vormingscentrum voor dienstplichtigen. Kort daarna werden de gebouwen herbestemd. De gerenoveerde ‘Campus Blairon’ werd in 1998 in gebruik genomen. Naar aanleiding van het 80-jarig bestaan van kazerne Majoor Blairon is er in het Europeion de tentoonstelling ‘Zo was het – zo is het’.  Ze zet de geschiedenis van de legerkazerne in de kijker. Heel wat authentieke voorwerpen en foto’s brengen het gebouw weer tot leven: bezoek de tentoonstelling en  waan jezelf terug ‘milicien’ !

Ook de hedendaagse opleiding van militairen wordt in de verf gezet door het Centrum voor Basis Opleiding Noord en het 3de Bataljon Parachutisten door middel van een groot promovoertuig op het paradeplein.

Naast de tentoonstelling kan je ook met een gids op tocht door de site waar sommige elementen je ook nog doen terugdenken aan de tijd van weleer. Starten doe je aan de statige ingangspoort naar het paradeplein. De rondleidingen starten om 11:00, 14:00 en 16:00. Deze gidsbeurten zijn gratis, maar je moet je wel inschrijven. Inschrijven kan via deze link.

Ontdek een Duitse “FLAK-stellung” uit WO II

Op de Kempische Heuvelrug op de grens van Lichtaart en Herentals  langsheen de Herentalseweg/Lichtaartseweg bevinden zich de goed bewaarde restanten van een mobiele luchtafweerinstallatie (FLAK) van de Duitsers. Tijdens de rondleiding door dit boeiende landschap hoor je meer over deze installatie en het strategisch belang van de Kempische Heuvelrug in de Tweede Wereldoorlog.  Maar ook de rest van dit natuurgebied is een kijkje waard!

Je kan aansluiten bij een geleidde rondleiding op de site op de volgende uren:
13:30, 14:45 en 16:00

Parkeren kan in de straat Snepkenshof, 2460 Kasterlee. Recht tegenover huisnummer 34 neemt u dan het wandelpad door het bos om aan de site te geraken.

Een oefenkamp op de duin. De vele gezichten van Landschap De Liereman

Landschap De Liereman heeft veel te bieden. De uitgesproken reliëfverschillen van duinen en depressies hebben reeds duizenden jaren mensen aangetrokken. Maar ook de Liereman heeft zijn eigen oorlogsverleden. Van 1943 tot aan de landing in Normandië in 1944 was de duinengordel van Landschap De Liereman een oefengebied van het Duitse leger. Knapen uit de Hilterjugend werden er klaargestoomd voor de oorlog. Op luchtfoto’s van het Britse en Amerikaanse leger is goed te zien dat ze verspreid over de duinengordel loopgraven hebben aangelegd.

Nu nog zijn deze graafwerken goed in het landschap te zien: grachten die geen gewone grachten zijn, kuilen in koppen van duinen (schuttersputten) en stellingen in visgraatmotief. Ontdek de vele facetten van dit beschermde landschap tijdens een rondleiding door een ervaren gids.

Ontdek de vele facetten van dit beschermde landschap tijdens een rondleiding door een ervaren gids. De wandeling start om 13:30 aan Bezoekerscentrum Landschap de Liereman, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout.