Vacature Vrijwilliger Erfgoedfotografie

Allemaal Digitaal is een tweejarig project van Erfgoed Noorderkempen. Erfgoed Noorderkempen is een samenwerkingsverband van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Deze 11 gemeenten werken met steun van de Vlaamse overheid samen aan een betere toekomst voor het lokale erfgoed. Zeven gemeenten (deze in het vet) doen een beroep op onze dienstverlening voor onroerend erfgoed (archeologie, monumenten en landschappen), maar alle 11 werken ze ook samen rond cultureel (roerend en immaterieel) erfgoed. Tenslotte beheren we samen met de Turnhoutse Musea ook nog een onroerend erfgoeddepot voor al onze aangesloten gemeenten. 

Wat doen we?

We ondersteunen zowel gemeentebesturen als vrijwilligersorganisaties bij hun erfgoedwerking. We helpen hen zorg te dragen voor collecties en archieven en voorzien borgingstrajecten zodat tradities, gebruiken of ambachten worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

In tijden van internet en multimedia verwacht het publiek evenwel dat informatie over museumobjecten, erfgoedbibliotheken, archieven en/of tradities digitaal ter beschikking wordt gesteld. Bovendien krijgen bezoekers meestal slechts een fractie van wat er bewaard wordt te zien. Bij gebrek aan voldoende bezoekersruimte blijft soms tot 95% van een collectie in het depot liggen. Door al deze voorwerpen, documenten of archieven te digitaliseren en te registreren kunnen we potentieel veel meer mensen bereiken dan ooit mogelijk was.

Met het project Allemaal Digitaal wil Erfgoed Noorderkempen erfgoedbeheerders helpen hun achterstand inzake digitalisering en registratie weg te werken. We leveren gratis de juiste apparatuur en software, maar ook de juiste (zuurvrije) verpakkingsmaterialen aan om kwetsbare boeken, archieven of collectiestukken in te verpakken. Tenslotte leveren we ook de werkkracht in de vorm van helpende handen: vrijwilligers zoals u die wij opleiden en coachen om deze belangrijke klus te klaren.

Functieomschrijving

Je werkt als erfgoedfotograaf in teamverband telkens op een traject om een bepaalde collectie, documentatie, erfgoedbibliotheek of archief te registeren en te digitaliseren. Elk traject bestaat uit een deelcollectie die beheerd wordt door een heemkring, een bedrijf of een museum uit de regio Noorderkempen. Je werkt telkens bij die organisatie in huis. Thuiswerk is niet mogelijk omdat erfgoed nu eenmaal niet zonder risico kan worden verplaatst.

Je werkt nauw samen met een team digitalisering en registratie dat bestaat uit 3 à 4 medewerkers. Als erfgoedfotograaf sta je in voor het fotograferen van collectiestukken, documenten en archiefstukken met uitzonderlijke afmetingen en ook het digitaliseren van boeken in groot formaat. Als het traject is afgerond voorzien we een afsluitend moment om iedereen die eraan meewerkte nog eens extra te bedanken. Waarna je aan een nieuwe uitdaging kunt beginnen. Dat kan – als er nog werk ligt te wachten –  bij dezelfde organisatie zijn of op een andere plek.

Je wordt door ons opgeleid om zowel de fotoapparatuur als de bewerkingssoftware correct te leren gebruiken. Je volgt eerst een basisopleiding van 1 dag om de basis van erfgoeddigitalisering en -registratie te leren kennen. Daarna wordt je verder begeleid bij de start van elk specifiek traject. Elke deelcollectie vergt immers een aanpak op maat. We zoeken telkens samen met jou, je teamgenoten en de gastorganisatie uit wat het beste resultaat oplevert.

Taken

 

 • Na de basisopleiding fotografeer je onder begeleiding collectiestukken, documenten of archieven volgens de erfgoedstandaarden
 • Je zorgt ervoor dat de moederbestanden die zodoende worden aangemaakt correct worden bewaard
 • Je maakt afgeleide werkkopieën van de moederbestanden
 • Je respecteert te allen tijde de deontologische code van ICOM inzake behoud en beheer (die vind je hier – http://www.icom-belgium-flanders.be/icominternationaal/#ethischecode )

Profiel:

 • Je bent geïntereesseerd in digitale fotografie
 • Je hebt interesse in erfgoed en lokale geschiedenis
 • Je bent een echte teamwerker
 • Je kunt accuraat werken met oog voor detail en respect voor de afgesproken procedures
 • Je kunt je goed aanpassen aan de verschillende werkomgevingen waar je terecht komt
 • Je bent bereid regelmatig nieuwe dingen te leren

Wat bieden wij? 

 • Boeiend vrijwilligerswerk in diverse organisaties
 • Teamwerk met toffe medewerkers en vrijwilligers binnen onze partnerorganisaties
 • Opleiding in alle technische aspecten en procedures van je functie
 • Coaching ter plaatse om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen
 • Persoonlijke uitnodigingen voor al onze erfgoedactiviteiten in de regio Noorderkempen
 • Verplaatsingsvergoeding van thuis tot de werk- of opleidingsplek
 • Regelmatig een feestelijke afsluitmoment als beloning voor je inzet

Hoe reageren? 

Stuur een motivatiebrief + CV naar cor.vanistendael <ADD> erfgoednoorderkempen.be.

Voorkennis is niet vereist, maar als je die wel zou hebben, geef dan goed weer wat je zoal weet van erfgoed, scanners, digitale fotografie, bibliotheek, archief- of collectieregistratie enz. Laat eventueel ook weten waar je voorkeur of interesse naar uitgaat inzake erfgoed: collecties, archieven of bibliotheken.

We nodigen je vervolgens uit voor een kennismakingsgesprek.

De opleiding vindt plaats op 27 augustus 2018 van 8u30 tot 16u30 in het Nationaal Museum van de Speelkaart, Draaiboomstraat 18, 2300 Turnhout