Herdenking vliegtuigcrash Hoogstraten

Tijdens de nacht van 29 op 30 mei 1943 werd bij het Gelmelslot in Hoogstraten een geallieerde bommenwerper neergehaald. De Handley Page Halifax HR833 maakte deel uit van No. 35 Squadron van de Britse Royal Air Force. Het viermotorige toestel was in het Verenigd Koninkrijk opgestegen van op de basis Graveley in Cambridgeshire. Hun opdracht was doelmarkering bij een aanval op Wuppertal-Barmen in het Duitse Ruhrgebied. Deze Pathfinder is daar evenwel nooit geraakt. Bij het aanvliegen werd de Halifax boven Antwerpen geraakt door luchtafweergeschut. Daardoor ontstond er brand in de bomlading. Mogelijk dook er ook nog een Duitse nachtjager op om het getroffen toestel de genadeslag te geven. De bommenwerper ontplofte in ieder geval kort na middernacht op geringe hoogte boven Hoogstraten. Vijf van de zeven bemanningsleden – een Canadees, een Australiër en drie Britten – kwamen daarbij om het leven. Met de hulp van de plaatselijke bevolking probeerden de twee Britse overlevenden uit Duitse handen te blijven, maar ze werden opgepakt en moesten de rest van de oorlog als krijgsgevangenen doorbrengen. Later op die dramatische 30ste mei 1943 werd in de buurt van het wrak de 60-jarige Hoogstratenaar Gust NOEYENS dodelijk getroffen door een schot van een Duitse schildwacht.

 

De herdenking wordt georganiseerd door het Stadsbestuur van Hoogstraten en Erfgoed Hoogstraten vzw. Ze staat in het teken van de bemanning van Halifax HR833, het lokale dodelijke slachtoffer op dezelfde dag en de mensen die de overlevenden probeerden te helpen.

Programma herdenking op zaterdag 26 mei 2018

18.00u: inhuldiging gedenkplaat

18.30u: aansluitend speciale themawandeling “Luchtoorlog 1940-1945 boven Hoogstraten” door Erfgoed Hoogstraten vzw

Locatie: bij het Penitentiair Schoolcentrum Hoogstraten (Gelmelslot), op de aansluiting van de Klinketstraat en de Oude Weg, Wortel

Parkeergelegenheid:  op de parking van de Lidl en het naastgelegen bedrijventerrein, tegenover het kasteel/de gevangenis.