Archeologiedagen 2018

Interesse in archeologie en het verleden dat onze bodem herbergt? In Vlaanderen worden op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni 2018 voor de eerste maal de Archeologiedagen georganiseerd!  Je kan tijdens deze 2 dagen proeven van alle facetten van archeologie. Op een aantrekkelijke, speelse, spannende en leerrijke manier kom je meer te weten over onze geschiedenis tijdens allerhande activiteiten, georganiseerd door vele partners in heel Vlaanderen.

Regio Kempen

In onze regio worden er een aantal activiteiten in het kader van de Archeologiedagen georganiseerd. De vroegste bewoners van de Kempen lieten heel wat sporen na in de bodem.

archeologieZo kunnen kinderen in Turnhout op zaterdag een eigen miniversie van een aardewerken pot uit de collectie van het Taxandriamuseum maken.  Tijdens de workshop worden de handen vuil gemaakt en creëren de deelnemers een duimpotje uit klei. Nadien decoreren ze hun aardewerken potje naar eigen smaak met de archeologische voorbeelden van het museum als inspiratiebron!

 

Meer info over de activiteit:

Maak een replica van een archeologische vondst!


Neem een foto als prehistorisch gezin

In Hoogstraten gaan ze nog een stapje verder, daar kan je vrijdag en zaterdag in het Stedelijk Museum de archeologische tentoonstelling a.d.h.v. een leuk doe-boekje bezoeken en zo ontdekken hoe men in de prehistorie leefde! Verkleed je als jager-verzamelaar of eerste landbouwer en neem een leuke gezinsfoto of ga zelf aan de slag als archeoloog!

 

 

Meer info over de activiteit:

Leven in de prehistorie


De Heiberg op glasplaat (1923 - fotograaf Paul Van Hal)

Trek je er graag op uit en wandel je waar onze voorouders actief waren, dan moet je in Herentals op de grens met Lichtaart (Kasterlee) op de Kempische Heuvelrug zijn! Zo zijn zeer recent goed bewaarde ‘celtic fields’ ontdekt, restanten van akkertjes uit de ijzertijd. Een gegidste wandeling tijdens de archeologiedagen, onder leiding van een authentieke oude Belg, brengt je tot bij de celtic fields op de Heiberg. Onderweg passeren we nog andere sporen uit het verleden: overstoven ijstijdbodems, fossielen uit de Poederliaanzee, veenontginningen in pittoreske vennen en Duitse loopgraven uit Wereldoorlog II.

Meer info over de activiteit:

Oude Belgen op de Heiberg

 


Spellen, tellen, vertellen

De archeologische werkgroep Mercurius verwelkomt jullie op zaterdag in Grobbendonk. Kom spelen zoals de Romeinen, tellen als een archeoloog en luisteren naar een onderzoeker! Tijdens de archeologiedagen kan jong en oud aanschuiven. Iedereen is welkom om mee te werken aan de registratie van de gemeentelijke archeologische collectie. Je kan ook een Romeins gezelschapsspel spelen of één van de andere spellen die Mercurius ontwikkelde.

Bert Tessens doet onderzoek naar Merovingische kledij en wapens en staat jou als bezoeker met plezier te woord hierover.

Meer info over de activiteit:

Spellen, tellen, vertellen


 

Volledige programma

Deze pilooteditie is een organisatie van de provincie Vlaams-Brabant en het Forum Vlaamse Archeologie. Wil je graag buiten de Kempen op zoek naar archeologische activiteiten? Bekijk dan het volledige programma op de website:

www.archeologiedagen.be