Molenaarsambacht door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Vers van de pers: vandaag (7 december 2017) heeft Unesco op een vergadering in Zuid-Korea beslist dat het molenaarsambacht op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed komt. Op die lijst van tradities, ambachten, rituelen en gebruiken staan ondermeer ook de Belgische bierbrouwcultuur en de Braziliaanse vechtdans capoeira. Nu is daar dus het Nederlandse molenambacht aan toegevoegd. Maar wij feliciteren toch graag ALLE molenaars met deze welverdiende wereldwijde erkenning. 

In de Kempen staan er nog verschillende maalvaardige wind- en watermolens die meestal dankzij enthousiaste vrijwilligers draaiende gehouden worden. Een bezoekje aan zo’n molen is altijd de moeite waard!

Erfgoed Noorderkempen ontwikkelde in 2016 leuke molen-doe-boekjes voor gezinnen met kinderen. Deze boekjes zijn gratis te verkrijgen in de meeste molens in onze regio.

Tegelijkertijd lanceerden we toen ook het educatieve pakketMolen je mee?‘. Hiermee kunnen leerkrachten een klasbezoek aan een molen voorbereiden en / of naverwerken met hun leerlingen. Leerkrachten kunnen dit pakket gratis bij ons aanvragen door te mailen naar info@erfgoednoorderkempen.be

Afgebeelde molens: windmolen ‘Arbeid Adelt’ in Weelde (Ravels) en watermolen ‘Laermolen’ in Hoogstraten.