Omzwervingen van een grenspaal uit 1647

Ruim een halve eeuw geleden werd bij toeval een arduinen grenspaal gevonden die Amalia Van Solms, Vrouwe van Turnhout, in 1647 plaatste is op de grens van de Tielenheide. Amalia kreeg in de aanloop van de Vrede van Munster (1648) de Heerlijkheid Turnhout van de Spaanse koning Filips IV en dat verworven grondgebied moest netjes worden afgebakend.

Deze paal werd in 1961 per toeval gevonden door dokter Luc Claes (bij de voorbereiding van een sporentocht van de KSA van het Sint-Jozefcollege) in de gracht van een net aangelegde industrieweg aan de Veedijk in Turnhout (omgeving Allard). Hij redde die toen van de ondergang door hem mee naar huis te nemen en later deze aan zijn dokterspraktijk in Tielen in te graven.

Na intens overleg met ‘eigenaar’ Luc Claes, met Jan Bastiaens van het Agentschap Onroerend Erfgoed, met Bas Vanderveken van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en met landmeter Filip Van Damme en vooral dankzij de zeer actieve bemiddeling van Bert Hendrickx is de grenspaal verworven door de Kring Taxandria.

De grenspaal zal vanaf aanstaande vrijdag 20/10 te bewonderen zijn in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling “Mannen en Laarzen” van kunstenaar Koen Broucke in het Taxandria Museum in Turnhout.

Beeld: Taxandria, de Geschied- en Oudheidkundige Kring van de Antwerpse Kempen.