Erfgoed en zorg in en rond de molen – Rijkevorsel (EGD2017)

In de molen zitten onroerend, roerend en immaterieel erfgoed verweven. Dat wordt allemaal op Erfgoeddag 2017 in de kijker gezet.

Zorg voor het dagelijks brood. De molen zorgde voor de onmisbare schakel tussen het graan dat hier geteeld werd en het dagelijks brood van onze voorouders. In de molen werd soms ook gemoute gerst gemalen voor de plaatselijke brouwerijen. Verschillende andere grondstoffen zoals smoutolie (om te bakken en voor verlichting) en run (om leder te looien) werden in verdwenen Rijkevorselse molens geproduceerd.

Te bezichtigen roerend erfgoed in de molen: van kweernen tot handgraanmolens,molenstenen, boerenmolen, graanmaat,koekenbrekers, wanmolen, diverse graansoorten en hun gebruik).

Zorg voor gezondheid: de molen in de volksgeneeskunde: figuurlijk en letterlijk, van de transformatie in de oude wijvenmolen tot lijnzemeel en tarwepapjes als wondverzorging.

Zorg voor het onroerend en roerend molenerfgoed. Het staande en gaande werk van de molen.

De molen in goede toestand bewaren kan het best door hem op geregelde tijdstippen te laten werken. Gediplomeerde molenaars zorgen daarnaast ook voor regelmatige smering van assen en houten tandwielen. De Monumentenwacht controleert de molen. Soms zijn molenbouwers nodig voor onderhoudswerken.

Te bezichtigen in het bezoekerscentrum: inspectierapport Monumentenwacht en foto’s van de restauratiewerken aan de molen.

De molenaar als immaterieel erfgoed :

Te bezichtigen in de molenbelt: overzicht van de Rijkevorselse molenaars van 1440 tot nu. Meuldersfrans, bordje met daarop de eigen molenaarscijfers, de molenaarscursus.

De molenaars aan het werk zien met het losmaken, optuigen, naar de wind kruien, opzeilen,de vang lichten en de molen bemalen.

 

In het bezoekerscentrum organiseert Toerisme Rijkevorsel een workshop koekjes bakken voor de kinderen.

De leden van de bakkersgilde leren de kinderen hoe ze het deeg moeten kneden en de vormpjes uitsteken. De lekkere, verse, knapperige koekjes mogen nadien mee naar huis.

De workshops starten om 11, 13 en 15 uur. Ook hier zijn de plaatsen beperkt en dient er vooraf ingeschreven te worden via toerisme@rijkevorsel.be

 

Wanneer? zondag 23 april ’17 van 10 tot 17 uur
workshops koekjes bakken om 11, 13 en 15 uur

Waar? Stenen Bergmolen en bezoekerscentrum, Looiweg, 2310 Rijkevorsel

Meer info? www.stenenbergmolen.be en toerisme@rijkevorsel.be