Herinneringen aan het molenverleden van Rijkevorsel

Ter hoogte van de Molenstraat nr. 74 stond vroeger een prachtige houten 15de-eeuwse korenwindmolen, ook gekend als ’t Bergske. Slechts weinigen onder jullie zullen de molen gekend hebben want de molen werd verkocht en in 1923 overgeplaatst naar Brasschaat.

Na de verhuis van de windmolen zette Frans Van Den Kinschot het bedrijf verder in de maalderij die aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd was vlakbij de molen. De aandrijving van de molenstenen in deze maalderij gebeurde aanvankelijk door een stoommachine waarvoor een eigenaardige hoge vierkante schouw gemetst werd. Later werd de stoommachine vervangen door een armgasmotor. Het malen werd stopgezet in 1980 maar tot enkele jaren terug herinnerden de maalderij en het molenaarshuis nog aan dit rijke molenverleden van Rijkevorsel.

Links het molenaarshuis, rechts de maalderij met schouw. (Google Streetview – sep. 2009)

Op beelden van Google Street View kan je vandaag de toestand waarnemen anno 2009. Zowel de maalderij als de molenaarswoning zijn opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed, toch werden beiden relicten gesloopt in mei 2012. Vandaag resten enkel nog de straatnamen Molenstraat, Banmolenweg, Korte Molenweg, Molenakkers, Oude Molenweg, Bergsken,…

Meer lezen over de oude molen van Rijkevorsel? Zie hier.